Elkezdték bontani a 20 milióért készült Rajk-szobrot

2008.12.15. 12:29
Megkezdték hétfőn a Rajk László által készített 1956-os emlékmű bontását Veszprémben, a Színházkertben; a bontásról november közepén jogerős ítéletet hozott a Fejér Megyei Bíróság.

Közbeszerzési eljáráson választotta ki az önkormányzat a bontás kivitelezőjét, és a cég hétfőn elvégzi a munkát, majd elszállítja az emlékművet - mondta Schmidt István, a veszprémi polgármesteri hivatal városfejlesztési és városüzemeltetési irodavezetője. A szétszedett emlékművet a veszprémi Közüzemi Zrt. Házgyári úti védett és állandóan őrzött telephelyére szállítják.

Schmidt István elmondta, az emlékmű elbontásáról a közeli napokban tájékoztatják majd Rajk Lászlót. Előzetesen nem értesítették, ugyanis a jogerős ítéletet ő is ismeri, tehát tudomása van arról, hogy a szobrot elbonthatja a város.

A város vezetői ugyanakkor tárgyalni akarnak majd a művésszel a szobor másik helyszínen való felállításáról. Hatályban van az a közgyűlési döntés, amely szerint az emlékművet a Jutasi úti Barátság Parkban kell felállítani, és azzal a helyszínnel a művész is egyetértett.

Az irodavezető ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a Jutasi úti lakótelepen élők lakossági fórumon tiltakoztak az emlékmű felállítása ellen, így az sem kizárt, hogy más helyszínt kell keresni. Minderről, valamint a bontás, szállítás költségeiről is tárgyalni kell Rajk Lászlóval.

Rajk Judit, a művész felesége az MTI-től tudta meg, hogy bontják az emlékművet. Abban bíztak, hogy erről előzetesen értesítik majd az alkotót - mondta, a város vezetői ugyanis a jogerős bírósági ítélet utáni nyilatkozataikban egyértelműen erre utaltak. Azt állították, hogy a bontás előtt tárgyalni kívánnak a művésszel az emlékmű további sorsáról - mondta Rajk Judit. Az sem mindegy, hol és hogyan vágják el a szoborelemeket, ám erről Rajk László véleményét ki sem kérték - hangsúlyozta a művész felesége, megjegyezve, hogy most az ügyvéddel konzultálnak az új helyzetről.

A veszprémi önkormányzat 2005-ben írt ki meghívásos pályázatot egy 1956-os emlékmű megalkotására és felállítására a forradalom 50. évfordulója tiszteletére. A pályázó 11 művész közül Rajk László nyert, aki az emlékművet - a szerződés szerinti 20 millió forintos költségért - elkészítette, és a felállítását 2006 októberében meg is kezdte. A 2006. október elsejei választások után azonban Veszprémnek új, fideszes polgármestere lett, és az addigi szocialista-szabad demokrata többségű városi közgyűlésben a polgári oldal szerzett többséget.

Az emlékmű kivitelezését éppen az új polgármester eskütételének napján, 2006. október 13-án állította le a polgármesteri hivatal építéshatósági irodája, arra hivatkozva, hogy a művész eltért az eredetileg engedélyezett tervtől; az emlékművet ugyanis másfél méterrel elforgatta, a forradalom zászlóit ábrázoló fém felület pedig anyagában csiszolt helyett matt színt kapott. Rajk László ezt elismerte, ám arra hivatkozott, hogy az eltéréssel a 2006 októbere előtti városvezetőség és az építési hatóság is egyetértett.