A rock and roll győzte le a kommunizmust?

2003.11.10. 14:58
A rock and roll Magyarországon főszerepet játszott a kommunizmus megszüntésében - mondta Simonyi András nagykövet szombat este a clevelandi Rock and Roll Dicsőségcsarnok meghívott hallgatóságának.
A nagykövet a világ első rock múzeumának meghívására beszélt a 250 fős hallgatóságnak a nyugati zene keleti politikára gyakorolt hatásáról. Az 51 éves Simonyi, mint elmondta, már akkor hallgatta a Beatlest, Creamet, Trafficet és Jimi Hendrixet, mikor az Magyarországon még tiltva volt. Lemezeket, kazettákat úgy kellett becsempésznie, vagy külföldi adókról rögzíteni.

Simonyi András
"A rock and roll - mint kifejtette - a hatvanas-hetvenes években a szabadság üzenetének a hordozója volt, mint később a műholdantenna vagy napjainkban az internet. A nyugati rádióadókat hallgatva egy generáció érezhette magát a szabad világ részének néhány pillanatra. A rock hódítani kezdett, együttesek alakultak, de hiába cenzúrázták a szöveget, maga a zene volt az, ami hatott" - mondta a nagykövet, akit Jeff "Skunk" Baxter, a Dubie Brothers egykori tagja - jelenleg antiterrorista tanácsadó - konferált fel. Az előadást üzenetben köszöntötte Cleveland polgármestere, Ohio állam kormányzója és egyik szenátora.

Simonyi és Baxter egyébként egy olyan intézmény alapítását tervezi, amely a rockzene világpoltikára gyakorolt hatásával foglalkozik.

A múzeum 1995-ben nyitotta meg kapuit. A dicsőségcsarnokba 1986 óta választanak énekest, együttest, de évente legfeljebb csak 5-7-et, így még nincsenek sokan. A rockzene panteonjába legkorábban 25 évvel az első lemez megjelenése után juthat be az, akit arra érdemesít a mintegy ezer fős nemzetközi szavazótestület. A kiválasztottakat évente márciusban "vezetik be" a dicsőségcsarnokba, az idén az AC/DC, a The Clash, Elvis Costello and the Attractions, a The Police és a The Righteous Brothers együtteseket. Helyet kapott a csarnokban korábban Jeff "Skunk" Baxter is.