Keveri a Kállai-kettős a szezont a fazonnal

2006.10.31. 17:18
A dunántúli megyék cigányvajdái "bohózatnak" tartják Kállai Csaba újszászi vállalkozó országos vajdává avatását, és azonnali lemondásra szólították fel egy Győrben tartott sajtótájékoztató keretében, tájékoztatta az Indexet az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese, Kövesi Vilmos.

"Kinyilvánították, hogy nem létezik, nem lézetett és soha nem is fog létezni olyan tisztség Magyarországon, hogy országos vajda. Nem fogadják el, hogy egy önjelölt kikiáltsa magát annak" - mondta el Kövesi az Indexnek a mai sajtótájékoztatóról, amit Győrben Horváth Attila, a győri roma kisebbségi önkormányzat elnöke, Sárközi Antal "Bandi" győri vajda, Bihari György "Guba", Komárom-Esztergom megye cigányvajdája, Sárközi János, Tolna megyei cigányvajda és Lakatos Antal, Vas megyei vajda tartott, és ahol felszólították Kállait, hogy adja vissza nem hivatalos megbízatását.

"Ahogy fogalmaztak, a Kállai-kettős keveri a szezont a fazonnal" - folytatta Köves az újszászi vállalkozó mellett Kállai Kis Ernő klarintékirályra utalva, aki asszisztált a vajdaavatáshoz, vagyis a "bohózathoz", amit a FTC budapesti kézilabdacsarnokában szombaton rendeztek meg, és ahol a négyezer meghívott közül csak százan jelentek meg. "A vajda nem a hagyományányos kultúrát óvja, ahogy mondták, hanem kisebb kolóniában tartja a kapcsolatot a többségi társadalom és a roma kisebbség között."

"Békíteni is akar? Hol? Kit? És az is abszurd, hogy egy harmincvalahányéves fiatalember egyáltalán vajda legyen, nemhogy országos" - sorolta Kövesi a fenntartásaikat a vajdaavatáson elhangzottakkal szemben, majd hozzátette: "Az országos problémákra van az Országos Cigány Önkormányzat és a Nemzeti Etnikai Kisebbségi Hivatal."

"Mai nap a dunántúli vajdák felszólították Kállai Csabát, hogy kérjen bocsánatot, és vonja vissza az önjelölését - zárta le Kövesi. - Ha ezt nem teszi meg, a Duntántúl prominens vezetőivel leülünk tárgyalni a jövő héten, és ha Kállai ismeri a cigánytörvényeket, a romani krist, tudja, mire számíthat."