Szilvia
5 °C
16 °C

Kínos romareklám

2002.02.14. 17:30
"Egyedüli alkalom arra, hogy küszöbén száz cigányt láthasson!" Ezt a kevésbé korrekt mondatot arra a meghívóra sikerült kinyomtatni, melyet összesen 25 ezer példányban küldtek szét egy nagy-britanniai kisvárosban, hogy beharangozzák a száztagú Budapesti Cigányzenekar helyi koncertjét. Az önkormányzat bocsánatot kért, a reklám-szakembereket továbbképzésre küldték.
Bocsánatkérésre kényszerült a délkelet-angliai Mole Valley önkormányzata a száztagú Budapest Cigányzenekar tavaszi nagy-britanniai turnéjának helyi előadása kapcsán.

A Dorking Hall koncertteremben április 19-én megrendezésre kerülő fellépés népszerűsítésére az intézmény reklámszakemberei színes, figyelemfelkeltő borítékban 25 ezer levelet küldtek szét a helyi lakosoknak. A borítékon nagybetűvel szedett felirat hirdette: "EGYEDÜLI ALKALOM ARRA, HOGY KÜSZÖBÉN SZÁZ CIGÁNYT LÁTHASSON!"

Továbbképzésre küldték a marketingeseket

Miután többen is rájöttek, hogy a felhívás nem feltétlenül EU-konform és sértő - főleg a térségben élő vándorcigány lakosságra nézve - a koncerttermet felügyelő önkormányzat elrendelte 25 ezer bocsánatkérő levél szétküldését, 3,5 ezer font postaköltség ellenében. Az intézmény marketingesei számára pedig kötelező jelleggel előadásokat rendelt el, hogy a tudatában legyenek annak mi sértő, és mi nem - adta hírül csütörtökön a Daily Mail.

A Dorking Hall munkatársai mentségére szól, hogy hatalmas megtiszteltetésnek érzik, hogy egy ilyen neves zenekar elfogadta meghívásukat, és jó előre, a lehető legszélesebb körben kívánták népszerűsíteni a száztagú cigányzenekart.

A meghívó törvénysértő

A brit napilap szerint Molley Valley büszke arra, hogy a helyi lakosok jó kapcsolatokat ápolnak a Nagy-Britanniában vándoréletet élő cigány közösséggel. A helyi önkormányzat négy helyet is kialakított táborozásukra, biztosítva mindennapos szükségleteiket. A faji egyenlőség országos bizottságának szóvivője az eset kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a faji kapcsolatokról szóló 1976-os jogszabály törvénysértőnek mondja ki, ha helyhatóság ilyen jellegű anyagot küld szét.

A világszerte hatalmas népszerűséget élvező Budapest Cigányzenekar nagy-britanniai turnéján fellép majd a patinás londoni Royal Festival Hallban is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?