Rendkívüli ülés Sas József miatt

2008.03.21. 16:30
Sas Józsefet el akarják mozdítani a Mikroszkóp éléről, sőt a Fidesz legszívesebben azt is elérné, hogy ne kapjon a színház önkormányzati támogatást. A koalíció egyelőre védi a humoristát.

Bár a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának csütörtöki ülésén nem került napirendre a javaslat, hogy a kulturális bizottság szólítsa fel lemondásra Sas József igazgatót, Horváth Csaba, a bizottság MSZP-s elnöke március 27-re rendkívüli bizottsági ülést hívott össze, aminek ez lesz egyik kiemelt témája. A Mikroszkóp színpad igazgatóját március 10-én találták bűnösnek adócsalásban, ezért 1 év felfüggesztett börtönt kapott a humorista első fokon. A vád szerint összesen 46,1 millió forinttal rövidítette meg az államot. Emiatt a Kossuth-díjat sem kapta meg 15-én.

A Mikroszkópnak március 31-én lejár a közszolgáltatási szerződése. Az 51 százalékban önkormányzati és 49 százalékban Sas József tulajdonában lévő színház sorsa ezzel bizonytalanná válik az ügyvezető igazgató büntetőügye miatt: a Fővárosi Közgyűlés fideszes politikusai nem szavazzák meg Sas József igazgatói kinevezését, ahogy a Mikroszkóppal sem kötnének szerződést. "A Mikroszkóp színpad működése nem tartozik abba a kategóriába, amit támogatni kell ebben a formában" - mondta a fideszes Csomós Miklós.

Ezzel viszont megszűnhet a Mikroszkóp. "Meg kell próbálni piaci alapokon működtetni. A kulturális értékeket, már ha a Mikroszkóp esetében beszélhetünk ilyenekről, nem találunk itt" - mondta Csomós. A színház március 31-ig csak időarányosan kapott támogatást, a továbbiak nincsenek megoldva. Az igazgatót a Fővárosi Önkormányzat közgyűlése nevezi ki, Sasnak a tulajdonrésze ellenére nincsen beleszólása ebbe.

Az évi 120 millió forintos támogatásban részesülő Mikroszkópnál nem csak az ügyvezető személye vált problémássá. Csomós Miklós a tegnapi kulturális bizottsági ülésen napirend előtt kívánt hosszászólni a Sas-ügyhöz: a kulturális bizottság szólítsa fel Sas Józsefet a lemondásra, és ne kössön szerződést a Mikroszkóppal. Horváth Csaba visszavonta a napirend előtti témát azzal az indokkal, hogy következő héten csütörtökön rendkívüli bizottsági ülésen tárgyalják meg a Sas-ügyet.

"A koalíció jegelni akarja az ügyet. Bíznak benne, hogy egy hét alatt megoldódik majd - mondta Csomós. - Valószínűleg Sas politikai kötődése miatt koalíciós védelem alatt áll, nem hiszem, hogy kulturális vagy esztétikai döntés születne". Sas Józseffel és a Mikroszkóppal való megegyezéshez 34 szavazatra van szüksége az MSZP-SZDSZ koalíciónak, ami megvan nekik, ha meg tudnak egyezni. A tegnapi ülésen egyébként nem vettek részt az SZDSZ-es képviselők.

Horváth Csaba szerint "pikáns az ügy, mert két hónappal ezelőtt nem merült fel ellenvetés Sas József ellen, amikor néhány kiszavazó SZDSZ-es politikussal együttszavazva az ellenzék elfogadta, hogy pályáztatás nélkül legyen az igazgatói kinevezés. Most egy nem jogerős ítélet után a lemondását akarják." A kulturális bizottság MSZP-s elnökében nem merült fel Sas József eltávolítása: "Majd ha a másodfokon is jogerős döntés születik, újratárgyaljuk a kinevezést."

Önkormányzati vs. alternatív színházak

Nem fogadta el a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottsága csütörtökön Horváth Csaba főpolgármester-helyettes azon előterjesztését, amelyben a képviselők szerint gyakorlatilag szembeállította az önkormányzati színházakat az alternatív, valamint a független színházakkal, közölték az ülés résztvevői az MTI-vel.

A politikusok tájékoztatása szerint a főpolgármester-helyettesnek átdolgozásra visszaadott anyag egyebek közt azt tartalmazza, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő színházak egy előadásra fordított költsége átlagosan 2,4 millió forint, és ez kilencszer több, mint az alternatív és független színházak 266 ezer forintos költsége.

Rögzíti az anyag azt is, hogy 2006-ban a 14 fővárosi önkormányzati színházban 4648 előadás volt, ami csak 400-zal több az 55 alternatív színház előadásainál, és 250-el több, mint a becsült összes budapesti független színház előadása. Az önkormányzat által fenntartott színházakban egyébként az egy fizető nézőre jutó átlagos működési támogatás 2006-ban 4590 forint volt. Az alternatív színházaknál ez az arányszám átlagosan 2264 forint.

Megállapítja az anyag azt is, hogy az azonos profilú, például csak a gyermekeknek játszó önkormányzati bábszínház 10,5-ször több támogatást, 5910 forintot kap egy nézőre, mint a független Holdvilág Kamaraszínház, amelynél 565 forint ez az összeg.