Cigányozó rajzfilmfigurák

2002.11.27. 17:39
Cigányellenes kiszólásai miatt elítélte a Simpson családot a kisebbségi ombudsman. A rajzfilm a romák és a vámpírok hasonlóságát hangsúlyozva azt sugallta, hogy a kisebbség képtelen megfelelni a társadalmi szabályoknak - mondja az országgyűlési biztos.
A Simpsons család cigányellenes, előítélet keltő részletei miatt levélben kereste meg a sorozatot sugárzó Viasat3 televíziót a Nemzeti és Etnikai Kisebbségek Országgyűlési Biztosa, Kaltenbach Jenő, adta hírül a Reuters és a Roma Sajtóközpont.

A vád: gyűlöletbeszéd
Információink szerint a hivatal azt az augusztus 17-én bemutatott részt kifogásolta, amelyben a cigány karakter "megiszom a véred" felkiáltással bizonyítja származását a kételkedő iskolai felügyelőnek. A kisebbségi ombudsman levelében kifejti, a rajzfilm a romák és a vámpírok hasonlóságát hangsúlyozva azt sugallja, hogy a kisebbség képtelen megfelelni a társadalmi szabályoknak és elvárásoknak, így erősítheti a romákkal szembeni előítéleteket, és sérti a méltóságukhoz fűződő személyiségi jogaikat is.

Kaltenbach Jenő magánbeadvány hatására indított vizsgálatot az ügyben. Bár az eredeti, angol szöveget és annak magyar változatát összehasonlítva megállapították, hogy a fordítás egyezik az eredetivel, a levél mégis elmarasztalja a filmet sugárzó Viasat 3-at. Kaltenbach álláspontja szerint ugyanis a magyar változat készítőinek finomítaniuk kellett volna a szélsőséges kijelentéseken.

A kisebbségi biztos a médiatörvény faji diszkriminációt tiltó bekezdésére hivatkozva felhívta a tévécsatorna terjesztési igazgatójának figyelmét arra, hogy a jövőben úgy kössenek szerződést a szerzőijog-tulajdonosokkal, hogy kihagyhassák az emberi méltóságot sértő, előítélet-keltő jeleneteket, vagy legalább a fordítás során vegyék figyelembe ezeket a szempontokat.

Jóború Katalin, a Viasat 3 terjesztési menedzsere a Roma Sajtóközpontnak elmondta, hogy hivatalos álláspontjukat néhány napon belül fogják nyilvánosságra hozni, de hozzátette, nem volt sértő szándékuk a sorozattal.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalában megtudtuk, hogy az üggyel Dr. Fórika László foglakozik, de őt távolléte miatt nem tudtuk megszólaltatni.

Az együgyű, faragatlan Simpson család életét bemutató sorozatot a South Parkkal együtt a politikai korrektség álszentségét kifigurázó rajzfilmek közt tartják számon. A világszerte nagy népszerűségnek örvendő filmet Csupó Gábor, az 1975-ben disszidált magyar rajzfilmes indította útjára.