Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Eljárás indulhat a náci propagandafilm vetítői ellen

2008.07.21. 14:54
Az illetékes német alapítvány a német külügyminisztériumot is bevonná a vetítés körülményeinek felderítésébe.

Nem járult hozzá és semmifajta engedélyt nem adott a Jud Süss című náci propagandafilm budapesti levetítéséhez a filmmel kapcsolatos valamennyi jogot birtokló német alapítvány.

A wiesbadeni Friedrich Wilhelm Murnau Alapítvány szóvivője hétfőn hangsúlyozta, hogy az alapítvány jogi úton vizsgálja a történteket, és mindehhez már a német külügyminisztérium támogatását is kérte. A minisztérium - mint a szóvivő utalt rá - annak felderítésében közreműködik, hogy Veit Harlan antiszemita propagandafilmjének bemutatására milyen körülmények között kerülhetett sor.

A wiesbadeni alapítvány képviselője elmondta, hogy tudomást szereztek két budapesti vetítésről is, nyomatékosan hangsúlyozva, hogy ehhez az alapítvány semmifajta engedélyt nem adott. A vizsgálat a külügyminisztériummal együttműködve most kezdődött - közölte a szóvivő, aki nem zárta ki, hogy ezt követően a budapesti szervezők ellen büntetőjogi eljárást kezdeményeznek.

A szóvivő elmondta azt is, hogy ilyen jellegű botrány az elmúlt időszakban egyetlen országban sem történt, noha többen is jelezétk, hogy bemutatnák a filmet.

A film - és a hozzá hasonló filmek - vetítését egyébként bizonyos előfeltételek betartása mellett, oktatási célból és meghatározott szakmai körben engedélyezik. A szóvivő kiemelte a filmmel kapcsolatos szakmai vita, illetve a náci háttér megvilágításának szükségességét. Erre vonatkozóan egyébként szigorú szerződéses feltételek vannak, amelyek betartása elengedhetetlen.

Az 1931-ben elhunyt német filmrendező, Friedrich Wilhelm Murnau nevét viselő alapítványt a szövetségi kormány kezdeményezésére 1966-ban hozták létre. Az alapítvány legfőbb feladata akkoriban az volt, hogy megakadályozza a náci filmgyártás termékeinek külföldre történő eladását, amire abban az időben több kísérlet is történt. A tulajdonában lévő filmek forgalmazásával kapcsolatos valamennyi joggal az alapítvány rendelkezik.