Vicces aláírásgyűjtés Szabó István ellen

2006.01.31. 13:04
Kálmán C. György irodalmár-publicista és öccse, Kálmán László petícióparódiájukban bizonyos P. érdekében gyűjtenek aláírásokat, aki annak "a redves korszaknak az áldozata, amely mindannyiunkkal kibánt."

Hétfő éjszaka humorosan megfogalmazott aláírásgyűjtő nyilatkozat került föl a webre az Élet és Irodalomnak címezve; a nyilatkozatban bizonyos P. érdekében szólalnak föl "független értelmiségiek, független gondolkodók, független művészek és független függetlenek". A petíció címéből azért kiderül, hogy a P. a Pityu rövidítése, és nyilvánvaló, hogy a nyilatkozat Szabó István filmrendező besúgóügye körüli hercehurca paródiája.

Egy-két jó mondat a szövegből: "Hiszen vajon ki nem nyalt akkoriban? Melyikünk nem lihegett a koncért, s ha úgy adódott, hát igen, a hatalmasok lábához kucorodva? Vajon ki nem tekerte ki itt-ott felebarátai nyakát? Hát lehet felróni bármelyikünknek, hogy egy-két rongyos évtizeddel előbb jutott katedrához, kiadóhoz, külföldi úthoz, megrendeléshez, mint azok, akiket felnyomott? [...] P. viszont igazi Ember. P. mélyen érző Ember, akinek legbelső érzeményeihez egyikünk se tud eljutni, felérni. Nem tudhatjuk, mit érez most, amikor ezt mondja, és mit érzett tegnap, amikor az ellenkezőjét mondta. [...] Kinek használ, ha felmelegítjük a régi sebeket, az elfeledett sérelmeket? Ahogyan a költő mondja: "Ki a bűnös, ne kérdjük!" P. a miénk, mindannyiunké, az egész Emberiségé, és nem hagyjuk, hogy báncsák!"

Röhögjenek egy jót

A petíció elindítójaként Kálmán C. György szerepelt az oldalon (azóta mint elindító már nincs feltüntetve, csak mint első aláíró). Az irodalmár-publicista elmondta: a szöveget nagyrészt nem ő, hanem öccse, Kálmán László fogalmazta. A petíció egyébként nem kifejezetten a népszabadságos nyilatkozat ellenében született, "már előtte is dühös voltam az egész ügyre" - mondta Kálmán C. György. (Hétfőn a magyar szellemi élet száznál több képviselője biztosította támogatásáról Szabó István filmrendezőt Népszabadságban megjelent nyilatkozatukban. A 117 aláíró között van például Garas Dezső, Göncz Árpád, Gönczöl Katalin, Jancsó Miklós, Koncz Zsuzsa, Koltay Lajos, Kő Pál, Presser Gábor, Tímár Péter és Valki László.)

"Teljesen világos, hogy Szabó besúgó volt, ezt el kell ismerni, és kész, nem érdemes ebbe belekeverni a nagy érzelmeket - mondta Kálmán C. György. - Az is tény, hogy a besúgóknak volt bizonyos előnye, Szabó István is jóval megelőzte pályatársait, persze az is lehet, hogy különleges tehetség. Külön kéne választani ezeket a dolgokat, attól még lehet valaki nagy művész, hogy hogy nem becsületes ember, ismerünk ilyeneket."

Az irodalmár-publicista elmondta azt is, hogy a nyilatkozattal elsősorban a mostani üggyel és a hasonló ügyekkel kapcsolatos hozzáállást akarták kigúnyolni, azért is nem írtak bele konkrét nevet, mert nem kifejezetten Szabó István ellen irányult. Kálmán C. György hozzátette: különösebb céljuk nem volt a petícióval, "persze jó lenne, ha sokan elolvasnák, és legalább röhögnének egy jót."