2,6 milliárd forintnyi szivességet kér a főváros a Szigettől

2008.06.12. 15:28
Hiába írta alá a Sziget három éves, ingyenes területfoglalási szerződést a fesztivál idejére, Demszky Gábor most visszacsinálná az egészet, és 2,6 milliárdnyi ellentételezést kérne már jövőre a területért. A szervezők érvényes területfoglalási engedélyüket mutogatják, és hangsúlyozzák, hogy az idei Sziget nincs veszélyben.

Az önkormányzati érdeksérelem miatt Demszky Gábor megvétózta a fővárosi önkormányzat szakbizottsága által a Sziget fesztivál Kft. részére biztosított három évi ingyenes közterület-használati engedélyt - tudta meg az MTI csütörtökön városházi forrásokból. Gerendai Károly a Sziget szervezőiroda ügyvezetője közölte: aláírt, érvényes szerződésük van a terület használatára.

Ughy Attila (Fidesz) a városképvédelmi bizottság elnöke elképesztő dolognak tartja, hogy Demszky Gábor több mint egy hónappal azután függesztette fel a bizottsági határozat végrehajtását, hogy a főpolgármester hivatalának szorgalmazására, a többi nagyrendezvénnyel egyidejűleg ingyenes közterület-használati engedélyt adtak a Szigetnek.

Hozzátette, érdekes jogi helyzet következhet be, ha a Sziget szervezői a már hetek óta aláírt szerződés birtokában a bíróságra mennek.

Sokat kerestek ebből

A főpolgármester a bizottsági döntés végrehajtását felfüggesztő levelében megállapítja, hogy a Sziget fesztivál az elmúlt 15 évben - amellett, hogy Európában is jegyzett, rangos könnyűzenei rendezvénnyé vált - sokak számára profitábilis üzleti vállalkozás is lett egyben.

Megjegyezte, hogy miközben egyre csökken a fesztiválon a hazai és a budapesti látogatók száma, a fesztivál vitathatatlan környezeti hatásait Budapest lakóinak kell viselniük. Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy egy önmagában is életképes üzleti vállalkozás támogatásának, az ingyenes közterület-használat biztosításának nincs létjogosultsága. Ehelyett inkább az indokolt, hogy a jelentős mértékben az önkormányzat támogatásával sikeressé váló, a fennmaradását a budapestiek türelmének és nyitottságának is köszönhető rendezvény szervezői a jövőben ne ellenérték nélkül használják a közterületet.

A főpolgármesteri hivatal vállalkozási ügyosztályán azt mondták, hogy évente a több mint 60 ezer négyzetméternyi közterület használatáért áfával együtt 2,6 milliárd forintot kellene fizetnie a cégnek (ez a rendezvény előtti és utáni idpszakkal együtt negyven napnyi területfoglalás ellenértéke).

"Nem azt szeretnénk, ha a Sziget ezt a pénzt befizetné a fővárosnak, hiszen tudjuk, hogy ekkora összeg ellehetetlenítené a rendezvényt, hanem, hogy ilyen nagyságrendű ellentételezést nyújtsanak a terület használatáért cserébe" - nyilatkozta Nyári Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója, aki szerint tulajdonképpen egy szponzori szerződést szeretnének kötni a Sziget szervezőivel, és a területhasználatért cserébe azt szeretnék, ha például a fesztivál marketingtevékenysége közben Budapestet is reklámozná külföldön, vagy ha a Hajógyári-sziget helyreállítása mellett értéknövelő beruházásokat is végrehajtanának a területen.

"A Sziget mára egy nyereséges üzleti vállalkozássá vált, ha most egy új, tőkeerős cég jelenne meg a fesztiválpiacon, senki nem várná el, hogy ingyen adjuk át nekik a közterületeket" - tette hozzá Nyári, aki hangsúlyozta, hogy a tárgyalásokat már megkezdték, és mindez már nem befolyásolja az idei Szigetet, ami már megkapta az ingyenes területfoglalási engedélyt.

Évényes szerződésük van

Gerendai Károly, a Sziget szervezőiroda ügyvezetője szerint: aláírt, érvényes szerződésük van a közterület-használatra, amely három évre szól. Ezt véleménye szerint nem lehet felfüggeszteni.

Gerendai szerint a főpolgármester azt szeretné, hogy tárgyalják újra az együttműködésüket, amelyet akár tíz évre is megkötne a főváros, azonban ehhez különféle kötelezettségeket kellene vállalniuk, például a terület karbantartását, felújítását. Szerinte mindez valószínűleg az idei rendezvényt mindez nem fogja érinteni.

Gerendai Károly ugyanakkor életszerűtlennek nevezte azt a felvetést, hogy egy hétre mintegy 2,6 milliárd forintnyi ellentételezést kellene fizetniük egy akkora területért, amekkorát - hasonló összegért - eladtak az Álomsziget projektnek a Hajógyári-sziget déli részén.