Megszorít a Sziget 2007-ben

2007.02.08. 15:33
Nem kér állami támogatást a Sziget a 2007-es, tizenötödik alkalommal megrendezett fesztiválra, a gazdasági megszorításokra hivatkozva. A költségvetést ennek ellenére növelik, és jegyáremelés is várható.

Nem pályázik idén állami támogatásra a Sziget fesztivál. Marinka Csaba, a Sziget kommunikációs vezetője az Indexnek azzal magyarázta döntésüket, hogy költségeik növekedése ellenére a támogatás nem nőtt az utóbbi évek során, illetve amúgy is gazdasági megszorítások vannak, ezért inkább függetlenek szeretnének lenni az állami kasszától. Az állami támogatás négy százalékát jelentette a költségvetésüknek, idén százalékban kifejezve még kevesebb lenne.

Az elmúlt évben 100 millió forintot kaptak az államtól, és tavalyelőtt is ugyanennyit. A támogatást Marinka szerint mindig a közszolgálati programjaira fordították, olyan nem profitorientált eseményekre, mint például a komolyzenei koncertek, a civil programok vagy a színházi előadások.

Drágulnak a jegyek

A tavalyi 2,25 milliárdos összköltségvetést idén még összesen 400 millióval megnövelik. Ebből 200 millióval a sztárprogramok költségeit emelik, abban bízva, hogy több sztárral még több embert tudnak majd a Szigetre csábítani. Még több jegy eladásával szeretnék kigazdálkodni a hiányzó támogatás összegét is. A Sziget szóvivője elmondta, tavaly 50 millió forint nyereségre tettek szert.

Marinka Csaba az Ozzfest ingyenessé tételének hírére reagálva elmondta: a Sziget nem lesz ingyenes. Sőt, a jegyekért az áfa-emelés, az infláció és a megnövekedett költségek miatt többet kell kérniük. A pontos jegyárakat később - az elővételes jegyárusítás megkezdésekor - jelentik be.