Nem tiltják be a Szigetet

2008.11.13. 17:38
Nem tiltják el a Sziget Kft.-t attól, hogy fesztivált rendezzen, csupán a zajt kell csökkenteniük, de az már úgyis megtörtént.

Úgy adott részben igazat Derce Tamás újpesti polgármesternek a IV.-XV. kerületi bíróság, hogy ítéletével közben nem zavarta meg a Sziget fesztivál működését.

Mint arról beszámoltunk, Derce Tamás újpesti polgármester még 2006-ban kezdeményezett pert birtokháborítás megszüntetése ügyében a Sziget ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy "tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól".

A polgári jog szerint birtokháborításnak minősül, ha valamilyen okból, jelen esetben a zaj miatt, nem tudjuk rendeltetésszerűen használni ingatlanunkat, jelen esetben a lakásunkat.

A bíróság a 2006-os fesztivált vizsgálva megállapította, hogy az önkormányzat által jelölt, a zaj által sújtott területen jórészt közparkok találhatóak, amelyek rendeltetésszerű használatát nem akadályozzák az esti koncertek. 2007-ben azonban valóban mértek határértéket meghaladó zajkibocsátást.

Ezek alapján a bíróság elrendelte, hogy a Sziget Kft.-nek olyan hangfogó eszközöket és zajcsökkentő berendezéseket kell használnia, amelyek a problémát megszüntetik.

A per tárgyát már nem képező 2008-as évben ugyanakkor ezeket már alkalmazta a cég, és pozitív hatásaikról a bíróság is említést tett. Így a Szigetnek az ítélet után tulajdonképpen már semmit nem kell tennie, hiszen elébe ment a döntésnek.

A bíróság megjegyezte, hogy az újpesti önkormányzat kérését, a fesztivál beszüntetését csak a legvégső esetben tartják indokoltnak, akkor, ha egyéb eszközök már csődöt mondtak.

Az újpesti önkormányzat jogásza elmondta, részben elégedettek a döntéssel, hiszen 2007-ben a bíróság szerint is megalapozottan tettek panaszt. A fellebbezést még fontolgatják.