Utat vágnának a Szigethez

2008.06.12. 13:37
A főváros, Óbuda, a Sziget és a rakpart felújítását végző cég egyeztetésén felmerült, hogy új, ideiglenes lehajtót kell építeni a rakparthoz, hogy így csökkentsék a forgalmi dugókat. A rakpart egyik felén autók parkolnának, már ha ebben minden érintett fél meg tud állapodni.
 

A főváros, az óbudai önkormányzat, a Sziget szervezői és a rakpart felújítását végző cég közös egyeztető tárgyalása után elképzelhető, hogy megnyithatják a budai rakpart egy szakaszát a Sziget fesztivál idejére, legalábbis megvizsgálják ennek lehetőségét a főváros szakemberei a következő napokban. A Sziget szervezői szerint a hagyományos augusztusi rendezvény megtartását semmi nem fenyegeti.

Az ügy előzménye, hogy Óbuda polgármestere tegnap azt kérte: három héttel halasszák el a rakparton tervezett budai főgyűjtő csatorna beruházását a kerületiek és a Sziget fesztiválra érkező látogatók érdekében. Attól tartanak ugyanis, hogy közlekedési és parkolási káosz alakulhat ki a térségben. Bús Balázs ellenkező esetben kilátásba helyezte, hogy nem ad építési engedélyt a Sziget nagyobb színpadaira, ezzel ellehetetlenítve a rendezvényt.

A főváros a kérésre azt közölte, hogy sem módjában, sem szándékában nincs elhalasztani a beruházást, így augusztus 1-jével lezárnák a budai alsó rakpart Margit híd és Mozaik utca közötti szakaszát.

Utat vágnának

A csütörtöki, a fővárosi önkormányzat PR-csoportjának irodájába összehívott egyeztetésre Bús Balázs egy "kompromisszumos javaslattal" érkezett. Eszerint a rakpart Szépvölgyi út és Mozaik utca közötti szakaszát a fesztivál idejére meg lehetne nyitni a korábban lezárt Szépvölgyi úti HÉV-átkelőnél.

Az említett mintegy egy kilométeres rakpart-szakaszon egy évig semmilyen beruházást nem végeznek, csak azért tartanák lezárva, mert a Margit hídnál tervezett építkezéstől északra már nincs felhajtó út.

A polgármester arra is rámutatott, hogy ha az augusztus 20-ai rakparti rendezvények miatt el lehetett halasztani az ottani építkezést, akkor ez nem okozhat problémát Óbudán sem. Közölte, továbbra is a beruházás három hetes elhalasztását tartaná a legjobb megoldásnak.

„A tárgyaláson egyebek mellett kiderült, hogy még nincsenek meg az engedélyek a beruházás kivitelezéséhez." - mondta el kérdésünkre Gerendai Károly, a Sziget Kft. egyik tulajdonosa, és más forrásokból is úgy értesültünk, hogy a kivitelező cégnek gondjai lehetnek az engedélyek beszerzésével, és így amúgy sem biztos, hogy elkezdődhetne a beruházás a Sziget kezdetéig.

Gerendai álláspontja szerint Bús Balázs polgármester javaslata javíthat a helyzeten, de a parkolás kérdését továbbra sem látja megoldottnak. Gerendai szerint felmerült, hogy ezért a rakpart egyik sávját átengedjék a parkoló autóknak.

Tisza Zoltán, a főpolgármesteri iroda PR-csoportvezetője a javaslattal összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy nyáron - az északi vasúti összekötő híd lezárása miatt - az Esztergom felől érkező vonatok is a HÉV-vágányokon járnak majd, így a sűrű forgalom miatt nehezen lehetne biztosítani az átkelést a megnyitandó Szépvölgyi úti átjárónál.

Ugyancsak komoly kockázati tényezőnek mondta az árvízveszélyt, amire a több mint egy éves építkezés során tekintettel kell lennie a beruházónak. Jelezte azt is, hogy a beruházás megkezdése már így is egy évvel elhúzódott, ezért a további késedelem az európai uniós források lehívását veszélyeztetheti.

Egyetértettek abban, valamennyi fél szeretné, ha a fesztivált sikeresen meg tudnák rendezni; ezért közös céljuk az "optimális megoldás" megtalálása. A felek egy hét múlva újra tárgyalóasztalhoz ülnek.