Hamis tanúzás miatt tettek feljelentést a Sziget szervezői

2008.06.05. 19:34
A Sziget fesztivál léte a tét abban a folyamatban lévő perben, amit az újpesti önkormányzat indított a Sziget Szervezőiroda ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy tiltsa el a szervezőket az este tíz és reggel hat óra közötti zenés rendezvények megrendezésétől. A szervezők szerint az egyik tanút befolyásolhatták.

Hamis tanúzás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Sziget Szervezőiroda, mert információik szerint előfordulhatott, hogy az ellenük folyó perben a felperes újpesti önkormányzat meg nem engedhető módszereket is alkalmazott, közölte Gerendai Károly, a szervezőiroda ügyvezetője csütörtökön.

Derce Tamás újpesti polgármester 2006-ban kezdeményezett pert "birtokháborítás megszüntetése" ügyében a Sziget ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy "tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól". A per -, amelynek során már több tanút, köztük újpesti lakókat is meghallgattak - még folyamatban van, a következő tárgyalási nap júliusban lesz.

Gerendai Károly közölte, olyan információ jutott birtokukba, ami alapján arra gyanakodnak, hogy a felperesnek szándékában állt befolyásolni az egyik tanút, ezért tettek feljelentést. További részleteket azonban nem kívánt közölni, a nyomozás érdekeire való tekintettel.

Arra a kérdésre, ez a feljelentés hátráltathatja-e az ellenük folyó polgári pert, Gerendai Károly elmondta, hogy független egymástól a két eljárás. Hozzátette: bízik abban, hogy a bíróság számukra kedvező ítéletet hoz, de ha a per esetleg elmarasztalja a Szigetet, akkor ez a feljelentésük akár egy fellebbezés alapja is lehet.

Derce Tamás az állításokra reagálva az MTI-nek azt mondta: "veszélyes útra léptek" a Sziget fesztivál szervezői, mert ha nem tudják bizonyítani a hamis tanúzást, akkor az hamis vád bűntette, aminek ugyanakkora a büntetési tétele, mint a hamis tanúzásnak. Derce szerint a szervezőiroda nem tudja bizonyítani a felhozott vádat.

A polgármester kifejtette: a háttérben egy 5 milliárd forintos jogügylet áll, amelynek lényege, hogy ha veszélybe kerülne a Sziget megrendezése, akkor a megállapodás megszűnik. Ennek értelmében - mint mondta - a szervező cég elesik a számára már kifizetett 1,9 milliárd forinttól.

Tájékoztatása szerint a fesztivál rendezői 2008 elején eladták a szervező kft.-t 4,9 milliárd forintért, amelyből 1,9 milliárdot fizettek ki nekik. A szerződés szerint amennyiben veszélybe kerül a rendezvény vagy korlátozzák azt, akkor a már kifizetett, csaknem 2 milliárd forintot vissza kell utalni. Ennek tükrében Derce Tamás szerint természetes, hogy "a zenekar összes hangszerén megpróbálnak játszani".