Újra Szinetár Miklós az Operaház igazgatója

2002.12.12. 17:58
A tizenkét tagú bírálóbizottság javaslatára a kulturális miniszter Szinetár Miklóst nevezte ki az Operaház intendáns-főigazgatójává.
A Görgey Gábor által felkért bizottság 10:2 arányú titkos szavazás alapján javasolta a négy jelentkező közül Szinetárt. A kulturális tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Színház igazgatói pályáztatásához hasonlóan most is kötelező érvényűnek tartja a javasolt jelölt személyét, így január 1-től négy évig Szinetár Miklós állhat a Magyar Állami Operaház élén.

Szinetár Miklós
Mint korábban megírtuk, az intendáns-főigazgatói posztra meghirdetett pályázatra négy pályamű érkezett. A négy pályázó közül Marton Éva operaénekes, Dékány Endre karmester és Szinetár Miklós jelenlegi megbízott főigazgató járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozásához.

A bizottság döntésének indoklásában kiemelte Szinetár utódképzéssel kapcsolatos elképzeléseit. A szakmai szervezetek delegáltjai mellett a grémium tagja volt többek között Kincses Veronika Kossuth-díjas operaénekes és Seregi László Kossuth-díjas koreográfus is.

Az idén 70 éves Szinetár nem először vezeti az Operaházat. Először 1996-ban nevezték ki az állami intézmény élére, idén nyáron pedig azután lett megbízott főigazgató, hogy Görgey Gábor júniusban alkalmatlanságra hivatkozva visszavonta Locsmándi Miklós kinevezését.

Szinetár Miklós 1953-ban végzett a Színház- és Filmművéveszeti Főiskolán. Rendezett az Operettszínhzázban, a Petőfi Színházban és a Magyar Televízióban. Számos elismerésben részesült: 1967-ben Jászai Mari-, 1970-ben Kossuth-, 1974-ben Balázs Béla-díjat kapott, televíziós rendezéseit külföldön is jutalmazták.