Sztrájk a könyvtárakban

2001.12.13. 20:00
Magyarországon eddig nem volt példa arra, hogy könyvtári dolgozók sztrájkoljanak. December 14-én, pénteken 9-11 óra között két órás figyelmeztető sztrájk lesz az Országos Széchényi Könyvtárban , melyhez csatlakozik az ágazat dolgozóinak többsége. A szakszervezeti elnök szerint ma sem alacsonyabb a szakmában dolgozók ingerküszöbe, de ezt a megaláztatást már nem tűrhetik.
A sztrájk alatt a könyvtár nem nyit ki, semminemű szolgáltatást nem nyújt, virtuális kapuit is lezárja, hivatalos telefonhívásokat nem fogad. - Talpra álltunk, s nem tűrjük tovább hátrányos megkülönböztetésünket - áll a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) sztrájk-kiáltványában. Az előzetes jelzések szerint az ágazat dolgozóinak több mint 90 százaléka részt vesz a pénteki kétórás figyelmeztető sztrájkban, s kezdeményezésükhöz eddig 24 más szervezet csatlakozott.

A sztrájk alatt a könyvtár nem nyit ki
Megalázó bérek

A szakszervezet szerint muszáj sztrájkolniuk, mert a magyar közalkalmazottakat, közöttük a 22 ezer közgyűjteményi és közművelődési dolgozót január 1-től újabb megaláztatással sújtja a kormány. A sérelem, hogy a minimálbér bevezetése azonossá teszi, bruttó 50 ezer forintban határozza meg a legtöbb közalkalmazott bérét. - Ezzel megszűnik a munkában eltöltött éveket és az iskolai végzettséget együttesen figyelembe vevő, eddig minimális előmenetelt nyújtó közalkalmazotti bértábla. A szakszervezet szerint így közérdekkel ellentétes, törvénybe ütköző állapot jön létre.

A vezetés tartózkodik

Vadász János, a KKDSZ elnöke csütörtökön tárgyal a kormányzat képviselőivel, az egyeztetés hétfőn is folytatódik. A könyvtár vezetése nem érzi indokoltnak a sztrájkot - mondta az Indexnek Rádi Ferenc, helyettes főigazgató. - Eddig nem volt még példa hasonlóra. Nem bánnánk, ha lenne eredménye a munkabeszüntetésnek, de erre nem sok reményt látunk - tette hozzá.

A közgyűjtemények, közművelődési intézmények dolgozóinak többsége azok közé tartozik, akiknek nettó 37 700 forintból kellene megélniük. A KKDSZ ezért a sztrájktörvény alapján Országos Sztrájkbizottságot hozott létre, és e konfliktusról kötelező tárgyalást kezdeményezett a kormánnyal.

Követelik

A szakszervezet a sztrájktörvény alapján követeli, hogy a decemberben még ülésező Országgyűlés tűzze napirendjére, kezdje tárgyalni azt a képviselői indítványt, mely 50 ezer forintra emeli a közalkalmazotti bértábla legkisebb bérét, helyreállítva a bérrendszert.

Ugyancsak követeli, hogy a kormány országgyűlési többségével biztosítsa január 1-től a közalkalmazotti béreknek a módosítás szerinti emelését.