Tarlós fellebbez, a melegprogramok maradnak

2001.07.24. 14:46
Tarlós István III. kerületi polgármester fellebbez a Sziget Kulturális Szervező Irodával kötött szerződését felfüggesztő hétfői bírósági határozat ellen, de várhatóan ez már nem érinti a Pepsi Szigetre tervezett melegprogramokat - közölte Hegedüs László ügyvéd, a polgármester jogi képviselője kedden.
Hegedűs László elmondta: bár a Sziget Kft. szerződéstől való visszalépése miatt okafogyottá vált volna a fellebbezés, erre mégis sor kerül részben azért, mert a bírósági határozatban ténybeli tévedés van, részben azért, mert a határozat indoklása kihat a majdani érdemi döntésre is, szinte prejudikál.

Továbbá az ügyvéd kifogásolta azt is, hogy a bíróság határozata nem ad megnyugtató választ arra, jelen helyzetben miképp hozható összhangba az alkotmány 70/A. paragrafusa, amely a diszkrimináció általános tilalmát mondja ki, az alkotmány 67. paragfusával, amely rögzíti a gyermekek jogát az egészséges testi szellemi és erkölcsi fejlődésükhöz szükséges védelemre.

- Természetes, hogy a homoszexuálisok a társadalom bármely más tagjával azonos jogokat élveznek. Ezt nem is kívánjuk vitatni. Ugyanakkor egy zenei, kulturális rendezvény, ahová szórakozni mennek a fiatalok, nem válhat ideológiák, szexuális beállítottságok hirdetésének terepévé - hangsúlyozta Hegedüs László. Az ügyvéd szerint a fellebbezés elbírálására már csak az ősz folyamán kerít sort a Fővárosi Bíróság.

A polgármester és a Sziget Kft. között július 10-én megkötött és hétfőn ideiglenes intézkedéssel hatályon kívül helyezett szerződés azt tartalmazza többek között, hogy "a Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek".

A Sziget Kft. már július 13-án nyilvánosan bocsánatot kért a melegszervezetektől és semmisnek nyilvánította az általa aláírt szerződést. A Háttér Baráti Társaság a Melegekért (HBTM) azonban pert indított a szerződés érvénytelenségének kimondása érdekében, továbbá a melegek személyiségi jogainak megsértése miatt közérdekű bírság kiszabását is kérte. Ebben a perben a HBTM azt is kérte a bíróságtól, hogy helyezze hatályon kívül a megtámadott szerződést. Ennek a kérésnek tett eleget hétfőn a II-III. kerületi bíróság.

Juhász Géza, a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet vezetője a vitatott szerződés kapcsán július 12-én hivatali visszaélés bűntette miatt feljelentést tett Tarlós István ellen. Ennek kapcsán az Index érdeklődésére Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta: a főügyészség a héten foglal állást a nyomozás elrendelése vagy megtagadása, illetve egy esetleges feljelentés-kiegészítés kérdésében.