Tarrósy István, az alapcsapat utolsó távozója

2008.12.12. 11:41
Az Európa Kulturális Fővárosa nyertes pályázatát írók csapatának, Európa Centrum Kht.-nek volt a vezetője. 2007. februári lemondása mögött az állt, hogy a városvezetés kompetenciák hiányában is utasítani próbálta a program vezetésének munkájában.

Az Európa Kulturális Fővárosa nyertes pályázatát írók civilek, az Európa Centrum Kht. vezetője. Közülük Tarrósy utolsóként távozott a kulturális főváros-projektből.

Az Európa Centrum Kht. és Tasnádi Péter polgármester rábólintottak Simonyi András, washingtoni magyar nagykövet kezdeményezésére, hogy az Art Basel Miami Beach művészeti vásár a Pécs 2010 program keretében Magyarországon is megjelenhessen. Majd Tarrósy felvette a kapcsolatot az akkor Amerikában tevékenykedő Vujity Tvrtkóval, aki hetente egyeztetett velük.

A Pécs 2010 program szervezői közötti akkor már akadozó kommunikációt mutatja, a program művészeti igazgatójának újonnan kinevezett Méhes Márton nem tudott arról, hogy elhoznák Pécsre a több millió dolláros miami művészeti vásárt.

Már ekkor érezhető volt, hogy nincsenek lefektetett kompetenciák a projektet kidolgozó csoport vezetői között, ami előrevetítette, hogy a szervezetben jelentős változások várhatók.

Végül közel egy hónappal később, 2007. februárjában Tarrósy István lemondott. Döntését azzal indokolta, hogy az előkészítés folyamatában túlbürokratizált és centralista szemlélet van jelen, az irányítás és a feladatkörök ugyanakkor nem tisztázottak. Hozzátette, a lebonyolítási folyamatot az is nehezíti, hogy a működési költségekre szánt mintegy kilencmilliárd forint negyven százaléka a Hungarofest Kht.-n keresztül érkezik. Gonda Tibor, Pécs alpolgármestere vezető indokaival csak részben értett egyet. Hozzáfűzte, hogy a Hungarofest Kht.-val még nem kötötték meg a részletes együttműködés szerződést.

Tarrósy István másodikként hagyta el az EKF programot a szellemi vezetők közül. Az első Takáts József volt, aki Tarrósyhoz hasonló okok miatt távozott.

Tarrósy István1973-ban született Budapesten. Fizka, angol, illetve politológia diplomáit a Janus Pannonius Tudományegyetemen, illetve a Pécsi Tudományegyetemen szerezte. Tanulmányokat folytatott részképzésben a Leicester Egyetemenen is. Doktori Iskola politikatudományi programjának Ph.D. aspiránsa. 2006 nyarán megalapította saját kutató-képző cégét az ID Research Kft-t. A Kft. menedzselésében a Publikon Kiadó vezetését, illetve a publikon.hu online társadalomtudományi magazin, továbbá az Afrika Tanulmányok folyóirat ügyvezető-szerkesztői feladatait is ellátja. Nős, két gyermek édesapja.