Mi lesz Péccsel Tasnádi halála után?

2009.01.28. 19:25
Január 27-én hosszú betegség után elhunyt Tasnádi Péter, Pécs polgármestere. 2010-ben Európa (egyik) Kulturális Fővárosa (EKF) lesz Pécs, és minden eddiginél nagyobb bajban van. 36 milliárd forint felett ülnek, hogy hosszú évtizedekre meghatározzák Pécs és vonzáskörzetének életét. Toller László súlyos autóbalesete egy évre vetette vissza a pécsi előkészületeket, Tasnádi halála után ez nem történhet meg még egyszer, pedig a polgármester alatt is súlyos problémák voltak. A megoldást nehezíti, hogy újra nyílt lett a polgármesteri posztért a harc.

Tasnádi Péternek nagy lehetősége volt, hogy megmentse Pécset, és bizonyítsa az embereknek, a politika nem ugat bele mindenbe, és az EKF lehet egy olyan projekt az életükben, amelyre mindig büszkék lesznek. Ez nem sikerült neki, mivel rosszabbnál rosszabb döntéseket hozott, bizonytalanságával sokszor hátráltatta a folyamatokat. Az EKF-nél hozott döntésein is mindvégig meglátszott, nem a szakmai és közösségi siker, hanem a kapcsolati tőke megtartása fontos számára, így lehetett jelölt előbb a szemétszállítással foglalkozó Kiss Tibor, majd az igazi botrányt kiváltó Mészáros András is, aki a kormány dohányipari lobbistája volt. (Kronológia itt>>)

Tisztogatás?

A polgármester után hatalmas, több milliárdos városi tartozás marad, így nehéz lesz bármit megvalósítani az öt kiemelt projektből. Az eredetileg 2010-re tervezett projektek legfontosabbjaihoz még pályázatot sem sikerült kiírni. A Pécs 2010 Menedzsmentközpont felelőssége mellett fontos tudni, hogy ők csak előkészítő szerv, a döntéseket a polgármesternek, illetve a városházának kell hoznia. A bizonytalanságban a folyamatok nem haladtak, Ruzsa Csaba igazgatói kinevezésével sikerült racionalizálni a folyamatokat, például az előzetes hírek után nem nyert a Puch László érdekeltségébe tartozó cég, a Vass Consulting többmilliós megrendelést, illetve sikerült elérni, hogy nyílt közbeszerzési pályázatot írnak ki az építkezésekre, nem lesz előre eldöntve, ki építhet.

Suchman Tamás és Barabás János

Ezt mondjuk árnyalja az a tény, hogy két erős MSZP-közeli ember kapott kiemelten fontos szerepet az EKF körül: beruházási biztosként Suchman Tamás, valamint az MSZMP agitprop osztályának egykori helyettes vezetője, Barabás János, aki a Szerencsejáték Zrt. felügyelőbizottságának irányítása mellett a tárcaközi EKF-bizottság vezetőjének feladatát is ellátja.

Az utóbbi hónapok tisztogatásával előrébb nem haladtak: márciusban várható egy jövő évre tervezett programcsomag, amit a Művészeti Tanács állított össze. Az előzetes híreink szerint szóba került az EKF és a Sziget Kft. valamilyen szintű együttműködése egy Szigethez hasonló fesztivál formájában, de ez nem a Lovasi András által tavaly létrehozott orfűi Fishing On Orfű fesztivál lenne, hanem egy újabb produkció. Felmerült az éves T-mobil-koncert Pécsre helyezése, amivel a város kaphatna egy nagszabású koncertet, turistákat és egy nemzetközileg is ismert fellépőt.

Szili Katalin mindig kavar

Tasnádi Péter

A polgármester 2008 tavaszán jelentette be, hogy súlyos, daganatos beteg, de posztjáról nem mondott le, egyszerre próbálta legyőzni betegségét, illetve megoldani Pécs rendkívül nehéz helyzetét. Egyik sem szolgálta a másik sikerét. Betegsége miatt az ügyeket jelentős részben leosztották az alpolgármesterek között, így az erős kezű vezetőt követelő projekt végleg kicsúszott a kezéből. Az utolsó félévben a polgármester eleve többet utazott, Kanadában, Zágrábban és Párizsban is próbált segíteni Pécsnek céljai elérésében (pl. a Vasarely-gyűjtemény megszerzésében). Tasnádi éppen Kanadában volt akkor, amikor saját emberét, Mészáros András EKF-főigazgatót puccsal megfúrták, és így a polgármester már csak a döntés meghozatalára érkezett meg. Ekkor kezdődött el látványosabban az újrarendeződés a pécsi MSZP-sek között. A fiatal szocialistákat vezető Tóth Bertalan megszerezte magának a legnagyobb EU-s pénzeket mozgató beruházásokat, Gonda Tibor a kulturális programokért felel, míg Meixner Andrásé lettek a regionális és nemzetközi kapcsolatok.

Tasnádi Pétert a Toller balesete után képződő űrben Szili Katalin tolta a polgármesteri székbe, hogy az alapból erős pécsi MSZP élén a saját embere álljon. Az Országgyűlés elnöke állítólag a szavazás előtt zárt körben, a pártegységre hivatkozva azt kérte Gonda Tibortól és Juhász Istvántól, hogy lépjenek vissza Tasnádi javára. Tasnádi akkori jelöltté válását meglepetésnak tartották, de az mindenki számára látszott, hogy Szili Katalin erős ember a városban. Még így sem volt azonban meggyőző ereje Tasnádinak a pécsi MSZP-választmányban. Akkor Puch László erősen támogatta Szilit a poszt betöltésére, most Szili neve újra felmerült, mint az egyetlen lehetőség, hogy az MSZP megtartsa a várost. Az ő politikai erejével talán még megmenthető valami az EKF-projektből, bár sok már nem. A legfontosabb, hogy a pécsiek ne kudarcélményként nézzenek szembe 2010-zel, amikor várhatóan alig lesz látszata annak, hogy 36 milliárd forintot költöttek el a kulturális évre.

Mi lesz?

Csak álmainkban létezik, hogy 2010 tavaszára vagy nyarára bármi is elkészül a négy kulcsprojektből, mondta nem régen Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. A koncertterem, a tudásközpont, a Zsolnay kulturális negyed és a közterek felújítása mind-mind a pályázatok kiírására várakozik még.

A kulcsprojektek elmaradása mellett várhatóan a magánberuházásokban tervezett négy négycsillagos szálloda sem készül el, legfeljebb egy, pedig egy korábbi felmérés szerint 1 millió embert várnak, és legalább 20 százalékkal növekszik a vendégéjszakák száma.

A pécsi koncertközpont látványterve

A hangversenyteremre kiírt pályázatra senki nem jelenkezett, ahogy a közterekre beadott pályázat 20 százalékkal drágábban vállalná a beruházást a tervezettnél, vagyis újra ki kell írni a közbeszerzéseket. A hangversenyterem esetében ráadásul a közgyűlés úgy határozott, hogy áprilisban kell szerződést kötni a kivitelezővel, akinek 18 hónapja van átadni az épületet. Vagyis a tárgyév októberénél hamarabb semmiképp sem lehet kész. A hangversenyterem fel nem épülésével a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara járhat jól, ők néhány tízmillió forintért felújítanák az aula akusztikáját, így ott megrendezhetnének hangversenyeket. Február 13-ig lehet jelentkezni az EKF kommunikációjára szóló 700 milliós tenderre.

A Tudásközpontnál is nagy bajok vannak, mert a korábban kiírt pályázatra jelentős különbséggel adtak be pályázatokat: az egyik cég 1,3, a másik 1,7 milliárddal többért építkezne, mint ami rendelkezésre áll. Ez újabb kéthónapos csúszást jelent, pedig eredetileg is 2010 őszére adták volna át. Egy megoldás lehetséges, a 34,6 milliárd forintos büdzsé átalakítása.

A beborulni látszó pécsi EKF-projektnek válságmegoldásokra van szüksége, mert nincsenek kész az épületek, még egyetlen nagyon várt programról sem hallottunk. Tasnádi utolsó napjaiban még megállapodott a Magyar Postával, hogy 2010-ben Pécsen rendeznék meg a bélyeggyűjtők világtalálkozóját.