Mire emlékezünk?

2001.09.11. 17:53
Bármilyen morbid, az olyan akciók, mint a mostani, a terrorizmus berkeiben ünnepnek, diadalnak számítanak, ezért az időzítésük esetenként valamilyen évfordulóra, történelmi eseményre utalhat. Finomíthat a képen, ha számba vesszük, mi történt az eddigi szeptember 11-éken, ami okot adhat a nemzetközi terrorizmusnak az ünneplésre vagy az emlékezésre.
1973: Allende halott

Allende
A legkézenfekvőbb történelmi esemény az Allende ellen elkövetett államcsíny, amelynek során a chilei elnök, Latin-Amerika első szabadon választott marxista államfője életét vesztette. A puccs az Egyesült Államok támogatásával jutott győzelemre. Az USA kormánya és a CIA három évig tervezte a beavatkozást, amely hatalomra juttatta Pinochet brutális diktatúráját. Allende személye nemcsak a szocialista blokkban, hanem a nyugati marxista mozgalmakban is szimbólummá vált.

Amerikai évfordulók

Az amerikai függetlenségi és polgárháborúkból is jutott néhány emlékezetes esemény szeptember 11-ére: 1777-ben a brit expedíciós hadsereg győzte le George Washington katonáit Brandywine Creeknél; 1814-ben viszont az Egyesült Államok flottája aratott diadalt a britek felett a Lake Champlain-i csatában. Ezek a dátumok az amerikai nacionalisták számára bírnak nagy fontossággal.

1851: rabszolgalázadás

Az elmúlt hetekben felmerült rabszolga-kártérítés fényében érdemes megemlíteni a christianai (Pennsylvania) lázadást: fehér abolicionisták (a rabszolgaság eltörléséért küzdő aktivisták) feketékkel karüöltve csaptak össze a helyi hatóságokkal. A zavargás négy szökevény rabszolga kézrekerítésének ürügyén tört ki.

Továbbá

1971-ben ezen a napon halt meg Nyikita Hruscsov, a szovjet enyhülés megindítója, miután a Központi Bizottság visszavonulásra kényszerítette. 1922-ben pedig szeptember 11-én vált Palesztina brit mandátummá - bár ez csekély jelentőségű dátum az amerikai katasztrófasorozathoz mérten.

E ponton eltérünk ugyan szokásos pontosságunktól, de talán érdemes: Camp Davidben 1978. szeptember 5-e és 17-e közt kötött egymással békét Egyiptom és Izrael, véget vetve harmincévnyi háborúskodásnak.

Végezetül pedig ne felejtsük el, hogy egy ekkora méretű támadást megszervezni igen bonyolult munka, és a legvalószínűbb, hogy az elkövetők egyszerűen mostanra végeztek az előkészületekkel. Az viszont bizonyos, hogy a "mi történt szeptember 11-én" kérdésre az első válasz mostantól a World Trade Center lerombolása lesz.