2001.05.18. 21:04

steiner: Tisztelt államtitkár úr! Igaz-e, hogy felkérte Verebes Istvánt az új Nemzeti igazgatójának?

Nem kértem fel Verebes Istvánt a Nemzeti Színház igazgatójának.

Volt-e Önnek személyesen köze ahhoz, hogy a filmszemle plakátjait átszabta a Hapy End Kft.?

Nem volt közöm plakátkészítéshez.

Nem tartja-e kínosnak, hogy a miniszterelnök személyesen kérte fel Domingót a Bánk bán főszerepére?

Nem kértem fel személyesen Domingót.

Az Ön tárcája milyen zsíros megrendelésekkel segíti a Happy End Kft.-t vagy a Vermer-Káel kettős tulajdonában álló Well Done Productions Kft.-t?

Nem állunk kapcsolatban az Ön által említett cégekkel.

Nem tartja-e kínosnak, hogy ez utóbbi cég az a vállalkozás, mely a komputeranimációt igénylő állami szuperprodukciókban közreműködik?

Nincs információm róla, hogy miben működik közre.

Ön szerint hány halottja/sérültje lesz még a Nemzeti építésének? Ami feltehetően a rohamtempónak köszönhető.

Nagyon sajnálom, ami történt. Üdvözlöm.

Raba: A Nemzeti Színház jelenlegi területe Fidesz-párti vállalkozó tulajdonában volt, illetve a színház kivitelezői Fidesz-érdekeltségű vállalkozások, amikben jelentős állami pénzek tűnnek el! Mint építőipari nagyvállalkozó teljesen tisztában vagyok azzal, hogy a színház építési finanszírozására jutó állami pénz, sokkal több, mint amennyibe egy ilyen horderejű építkezés kerülne. Kérdem én, hova tűnnek akkor a milliók???

A Nemzeti Színház területe nem vállalkozói, hanem állami tulajdon volt és ma is az. A színház kivitelezői pedig nem Fidesz-érdekeltségű vállalkozások, jelentős állami pénz pedig az Erzsébet téri építkezésnél tűnt volna el, hiszen ott kétszer annyiért építették volna az épületet, mint itt a Duna-parton. A külügyi kapcsolatok az új kormány ideje alatt szerintem javultak. Hadd utaljak csak a NATO-csatlakozásra, a visegrádi országok megújított együttműködésére, és különösen arra, hogy év végéig terveink szerint az EU-csatlakozáshoz is elvégezzük a szükséges munkát.

Szabadelvue : 1. Jó helyszínnek tartom a Duna-partot, örömmel látom, hogy az építkezés jól halad. Kérdés: miért nem a régi Nemzeti Színház társulata költözik az új épületbe? Miért kell új társulat?

A Duna-partot még Széchenyi István választotta ki a Nemzeti helyszínéül, az új társulat létrehozása pedig majdan kinevezendő igazgató dolga lesz, abba a minisztérium nem szól bele.

2. Nagyon kedvelem a magyar filmeket akármikor készítették, mert számos kiváló magyar színészünk felejthetetlen játékát őrzik. Ugyanez vonatkozik az egykor színházi felvételekre. Gyűjtöm a magyar filmek és színházi közvetítések videofelvételeit, és szembeötlő, hogy ezen nemzeti kincseink mennyire hozzáférhetetlenek. Kérdés: nem tervezik egy olyan videoközpont felállítását, ahol az összes magyar film- és színházvelvétel állandóan kapható lenne?

A filmfelvételek a MOKÉP-nál kaphatók, remélem, hogy a TeleVideón is minél több előadáshoz is hozzá lehet majd férni.

Raba: Én nekem nagyon jó ismeretségem van a Nemzeti Színház Rt.-nél, és a vezetőség meg nem nevezett tagja az egyik születésnapi partin, enyhén szólva illuminált állapotban, nevetve közölte a társaság tagjaival, hogy mekkora üzletet csináltak, mert a Nemzeti Színhaz Rt. a néhai Nemzeti jelmeztárát, bútortarait és egyeb tárgyait, potom pénzért vásárolta föl, ami enyhe becslések szerint is 2-3 milliárd forintra tehető. Ez az igazság! Nem ingyen kerültek át, hanem közel 300ezer forint!!! értékben. Természetesen leltár nem készült az átvételről, így nem számoltatható el az Rt., ami nem is történhetne meg, mert a az Rt. sok mindent kiárúlt már a vagyontárgyakból!

A védett jelmezek és bútorok nem a Pesti Magyar Színház tulajdonában, hanem a Magyar Állam Kincstár tulajdonában vannak. Mint ahogyan más múzeumi és védett tárgyak és valószínű, hogy a Nemzeti Színház Rt. tulajdonába nem kerülnek át, csupán vagyonkezelési feladatokat lát el az rt. Az elidegenítésük egyébként a törvény értelmében sem lehetséges. Az átadás-átvétel jegyzőkönyvvel történt. Lehet, hogy Önt megtévesztették, mint látjuk, manapság ez nem ritka.

>>Tovább az interjú 3. részére: Fidesz, film, múzeum és baleset>>

Vissza az interjú 1. részére: Szolnok és polgármesterség