Szilvia
5 °C
16 °C

A Nemzeti Galériába vitetné a Vasilescu-gyűjteményt a kultusz tárca

2002.02.14. 17:24
A kulturális tárca minél hamarabb a Nemzeti Galériába szeretné átvinni a Vasilescu- gyűjteményt, ezért hivatalán keresztül a Legfőbb Ügyészséghez fordult rendkívüli eljárást kérve. A 800 millió forintra becsült és egyszer már a magyar államnak ajándékozott, XX. századi magyar festményekből, szobrokból, kerámiákból, ékszerekből álló magángyűjtemény tulajdonjoga azonban nem tiszta. Vasilescu János fia ugyanis szintén igényt tart a műkincsekre és a bíróság első fokon neki adott igazat. A mintegy 400 tételes gyűjteményt a bíróság, már amit megtalált belőle, zár alá vette és hatósági raktárba helyezte el.
Kassák Lajos: Kompozíció (Képarchitektúra-változat. 1958)
Soron kívüli eljárást kér a Legfőbb Ügyészségtől a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ahhoz, hogy - korábbi határozatának megfelelően - minél előbb átszállíthassa a Magyar Nemzeti Galériába a tavaly novemberben zár alá helyezett Vasilescu-gyűjteményt - tájékoztatta a KÖH az MTI-t.

Szemle

A végrehajtói kamara elnöke és a bírósági végrehajtó jelenlétében - nemrégiben szemlét tartottak a nemzeti értéket képviselő műtárgyak ideiglenes őrzésére kijelölt budakeszi raktárban és úgy értékelték a látottakat, hogy a raktár és csomagolás módja nem alkalmas a gyűjtemény tárolására és a helyiség klimatikus viszonyai sem felelnek meg a követelményeknek. A raktár falán repedéseket fedeztek fel, amiből arra következtettek, hogy esőzéskor beszivárog a víz. A gyanút tovább erősítette az épületben érezhető dohos szag is.
A festményeket, porcelán és bronz műalkotásokat tartalmazó kollekció darabjait műanyagfóliába csomagolva, a raktár fala mellett felsorakoztatva helyezték el.

A KÖH aggódik amiatt, hogy a nedves levegő a festmények és grafikák penészedését okozhatja, ezért fontos lenne a gyűjtemény mielőbbi elhelyezése szakszerű, múzeumi körülmények között.

Előzmények

Idősebb Vasilescu János által tavaly nyáron az államnak ajándékozta a kollekciót, de fia, ifjabb Vasilescu János ezt nem fogadta el és örökösödési pert indított. A 2000. decemberében első fokon született határozat ifjabb Vasilescu Jánosnak ítélte a műtárgyak egy részét és a bíróság végrehajtás keretében zár alá helyeztette a gyűjteményt. Így kerültek a műtárgyak Budakeszire, egy hatóságilag kijelölt raktárba. Az ítélet ellen az apa fellebbezést nyújtott be, az ügyben másodfokon a Legfelsőbb Bíróság jár majd el.

Bálint Endre: Feszület (Krisztus. 1947)
Már majdnem védett a gyűjtemény

A KÖH - a kulturális örökség védelméről szóló törvény értelmében - még tavaly novemberben megindította az államnak ajándékozott Vasilescu-gyűjtemény védetté nyilvánítását. A hivatal akkori tájékoztatása szerint ezzel a gyűjtemény ideiglenes védettséget élvez, amely a védetté nyilvánítási eljárás jogerős befejezéséig - a törvény szerint 90 napig - áll fenn.

Az ügyben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) felvette a kapcsolatot a végrehajtói kamara feletti felügyeletet gyakorló Igazságügyi Minisztériummal, de az egy hónappal ezelőtti tárgyalások eredménytelenek voltak.

Ifjabb Vasilescuék a Nemzeti Galéria főigazgatóját sejtik a háttérben

Hihetetlennek és képtelen próbálkozásoknak nevezte a kulturális tárca lépéseit az Indexnek ifjabb Vasilescu Jánosné. "Bármit találnak is ki, annak érdekében, hogy a műkincseket átvihessék a Nemzeti Galériába, csak meddő erőlködés lesz a vége. Bírói határozat szól a műtárgyak zár alá vételéről, a bíróság ráadásul feljelentette az apósomat a rendőrségen, mert a végrehajtáskor a gyűjtemény egyharmadát nem találták. Ezeket még most sem találják."

Vasilescu Jánosné úgy látja, hogy a háttérben a Nemzeti Galéria főigazgatója, Bereczky Lóránt, idősebb Vasilescu régi jóbarátja és elkötelezettje áll, aki mindent megtesz azért, hogy a műtárgyak hozzá kerülhessenek. "Ez egy privát örökösödési per, amihez a államnak semmi köze sincs".

Az örökösödési perben a jogerős ítéletet a Legfelsőbb Bíróság mondja ki március 5-én.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?