Weöres Sándor is lekerült a netről

2005.08.31. 16:57
József Attila és Örkény István után most Weöres Sándor műveit is levetették az internetről a jogutódok. A Magyar Elektronikus Könyvtár Egyesület betarthatatlannak tartja a szabályozást, és próbál javaslatokat kidolgozni arra, hogy "hogyan lehet a szolgáltatást és a jogot közelíteni".

Áprilisban József Attila verseit, júniusban Örkény István egyperceseit vetették le a Magyar Elektronikus Könyvtárról (MEK), illetve egy személyes honlapról a jogutódok, most pedig Weöres Sándor műveit tiltotta le az örökös, írta az Origo. A Magyar Elektronikus Könyvtár-ban Weöres számos kötete megtalálható volt, így például a Bóbita, a Ha a világ rigó lenne, a Psyché, a Posta messziről, a Rongyszőnyeg vagy A teljesség felé.

Közvetlen kapcsolat

Moldován István, a Magyar Elektronikus Könyvtár osztályvezetője az Indexnek elmondta: először nyár elején kaptak felszólítást az örököst képviselő ügyvédi irodától, és amikor a jogtulajdonos számos levélváltás után sem állt el szándékától, végül augusztus közepén megszüntették a Weöres-művek elérhetőségét. Moldován István számít arra, hogy a jövőben is lesznek hasonló ügyek, de folyamatosan próbálják beszerezni a szükséges engedélyeket a jogtulajdonosoktól.

Ezeket a MEK-nek egyenként kell megkérnie, ugyanis az irodalmi művek internetes közlésének joga tavaly május elsejével, az EU-s jogharmonizáció alatt kikerült a közös jogkezelés hatálya alól, amit előtte az Artisjus végzett. Így ha valaki interneten kíván szépirodalmat közzétenni, közvetlenül a jogtulajdonosokkal kell felvennie a kapcsolatot. Ez a MEK több ezer, digitalizált kötetet tartalmazó gyűjteménye miatt nem kevés munka.

Betarthatatlan

Moldován István szerint az új szabályozás betarthatatlan, a MEK Egyesület ezért próbál javaslatokat kidolgozni arra, hogy "hogyan lehet a szolgáltatást és a jogot közelíteni", de az osztályvezető a közeljövőben nem számít változásra. A könyvtáros egy eddig nem hangoztatott szempontot is megemlített: "A szépirodalom nagy részében jelentős állami támogatás is van, de amikor közkinccsé akarjuk tenni, megint pénzt kérnek érte, ami egy visszás helyzet." Szerinte egy ilyen szellemi termék inkább "közjószágnak" tekinthető, nem piaci terméknek.

Moldován István szerint egyébként a jogtulajdonosok félelmei alaptalanok, mert a szépirodalmi művek internetes változatatait az olvasók jellemzően információszerzésre használják, "nem arra, hogy Egri csillagokat olvassanak". Szerinte az elektronikus könyvtárnak más a funkciója, és akinek szándékában áll megvenni egy verseskötetet, az nem fog erről letenni amiatt, hogy a versek megtalálhatók az interneten is. Sőt, a MEK vendégkönyve szerint talán még fordított is a hatás, hívja fel a figyelmet Moldován István, tehát vannak, akik éppen az interneten olvasottak alapján vesznek meg könyveket.