Judit
2 °C
7 °C

Kihirdették a 2002-2003. évi tanév felvételi ponthatárait

2002.07.18. 23:30
Az országos vonalhúzó értekezleten meghatározták az egyetemi és főiskolai szakok 2002-2003-as tanévre vonatkozó felvételi ponthatárait. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) csütörtökön, a késő éjszaka, a feldolgozás és az ellenőrzés után közölte a felvételi pontszámokat.
Akik biztosra mentek

Idén a március 1-jei határidőig összesen 165 ezren nyújtottak be jelentkezési lapot, mintegy 15 ezerrel többen, mint tavaly. A "legek legje" az a pályázó, aki 24 helyre adta be jelentkezését, jóllehet csak olyan helyre jelentkezett, ahol nincs felvételi. Az abszolút első helyezettet két jelentkező követi, ők, 23 helyre adták be kérelmüket.

Ponthatárok - weben, telefonon, postán
Csütörtök késő estétől az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI) oldalán olvashatók az idei ponthatárok. A Felvételi Információs Szolgálat weboldalán július 19-én, a napilapok pedig július 20-án teszik ezeket közzé. A ponthatárok telefonon is lekérhetők a 477-31-31-es számon. A felvételi döntésről szóló hivatalos értesítéseket a diákok július 28-ig kapják kézhez.

A pontszámokkal kapcsolatos kérdésekre az OFFI GYIK oldalán kaphatnak válaszokat a pályázók.

A tavalyi átlageredményekhez képest egyébként idén minden felvételi tárgyból gyengébben teljesítettek a közös érettségi-felvételi vizsgát író jelentkezők - derült ki az OFFI által készített összegzésből. A két év vizsgateljesítménye különösen a természettudományi tárgyaknál mutat látványos eltérést.

Az ELTE a legnépszerűbb

A jelentkezők száma alapján véve idén az ELTE a legnépszerűbb, ide adta be felvételi lapját az összes pályázó több mint tizede (17 342 diák), második a gödöllői Szent István Egyetem (11 655), míg harmadik a Debreceni Egyetem (10 991). Érdekesség, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola több nagy tudományegyetemet megelőzve a hatodik helyet szerezte meg (8867 diák).

A nappali tagozatra jelentkezőket nézve legnépszerűbb a jogi és a közgazdász pálya, az előbbire közel 5 ezren mennének. Harmadik helyen a főiskolai gazdálkodási szak végzett (3445 jelentkező). Érdemes külön kiemelni a kommunikáció szakot, amit főiskolai szinten 2090-en, egyetemi képzésként 1596-an választottak.

A jogász, a közgazdász, a gazdálkodási szakmák után az idegenforgalmi és a szállodai, illetve a műszaki informatika képzés a favorit, amit a sorban tizenkettedikként a rendvédelmi szakcsoport követ.

Részletes keresés

A www.felvi.hu honlapon a ponthatárokat tartalmazó adatbázisból egy kereső segítségével bárki megtudhatja, hogy a hazai felsőoktatási intézmények adott karán, adott szakon hány pont volt az a minimum, amivel felvételt, illetve hallgatói jogviszonyt lehet nyerni.

SMS-ben is elküldik

Több mint félmillió SMS-ben értesíti az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda a felsőoktatási intézményekbe jelentkezett fiatalokat az általuk elért pontszámokról. Azok a felvételizők tájékozódhatnak SMS-ben az eredményről, akik korábban a jelentkezési lapon megadták mobilszámukat. Előbb a felvételi vizsgán elért összpontszámról, majd csütörtök éjszaka a megjelölt intézményekben megállapított ponthatárokról kap üzenetet a pályázó a Pannon GSM rendszeréből.

A legkeresettebb szakok

Bölcsész: Az ELTE magyar szakán 91/90 (állami/költségtérítéses), német szakán 93/119, angol bölcsész szakán 102/107 az idei ponthatár. A pesti bölcsészkar egyik legkeresettebb szakán, a pszichológián 100/112 pontnál húzták meg idén a vonalat. Az ELTE történelemre jelentkezőknek idén 91/91 pont is elég volt a bejutáshoz, ugyanerre a szakra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 60/91, a Károli Gáspár Református Egyetemen 91/88 pontra volt szükség.

Jog: A Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Intézetben, nappali-alap jogász szak: 97/97. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, nappali-alap jogász szakra 104/104 pont kellett a bejutáshoz. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali-alap szakára 96/96 ponttal lehetett bejutni. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán 100/93 a ponthatár. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán viszonylag alacsony ponthatárt állapítottak meg: 98/83.

Orvosi: A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar alap-nappali képzésén általános orvos szakon 109/89, fogorvos 108/91, gyógyszerész 102/81 pontot kellett szerezni. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, nappali-alapképzésű általános orvosi szakon idén 106/96 volt a vízválasztó.

Ipar, képző: A Magyar Iparművészeti Egyetem építész szakán 80/80, vizuális kommunikáció szakán 100/96 pontnál húzták meg a határt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán 100/100, képgrafika szakán 70/70, látványtervező szakán pedig 98/98 a ponthatár.

Műszaki: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán, nappali alapképzésű közgazdász-gazdálkodási szakon elég volt a 97/75 pont, műszaki menedzser szakon viszont 122/97 pontot kellett szerezni a bejutáshoz. A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar, alap-nappali tagozat műszaki informatikai szakára 100/95 volt a határ. Ugyanezen szak más tagozataira valamivel alacsonyabb ponthatárokat állapítottak meg.

Vendéglátói: Ugyancsak népszerű szakmákat oktatnak a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karán. Itt az alap-nappali képzésű idegenforgalmi és szálloda szakra 118/77, kereskedelmi szakra 97/80, vendéglátó és szálloda szakra 95/78 pontot kellett szerezni a biztos bejutáshoz.

A népszerű Rendőrtiszti Főiskola vámigazgatási szakán 80/80, közrendvédelmi szakán 78/78 az idei minimum.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?