Kihirdették a 2002-2003. évi tanév felvételi ponthatárait

2002.07.18. 23:30
Az országos vonalhúzó értekezleten meghatározták az egyetemi és főiskolai szakok 2002-2003-as tanévre vonatkozó felvételi ponthatárait. Az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFI) csütörtökön, a késő éjszaka, a feldolgozás és az ellenőrzés után közölte a felvételi pontszámokat.
Akik biztosra mentek

Idén a március 1-jei határidőig összesen 165 ezren nyújtottak be jelentkezési lapot, mintegy 15 ezerrel többen, mint tavaly. A "legek legje" az a pályázó, aki 24 helyre adta be jelentkezését, jóllehet csak olyan helyre jelentkezett, ahol nincs felvételi. Az abszolút első helyezettet két jelentkező követi, ők, 23 helyre adták be kérelmüket.

Ponthatárok - weben, telefonon, postán
Csütörtök késő estétől az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda (OFFI) oldalán olvashatók az idei ponthatárok. A Felvételi Információs Szolgálat weboldalán július 19-én, a napilapok pedig július 20-án teszik ezeket közzé. A ponthatárok telefonon is lekérhetők a 477-31-31-es számon. A felvételi döntésről szóló hivatalos értesítéseket a diákok július 28-ig kapják kézhez.

A pontszámokkal kapcsolatos kérdésekre az OFFI GYIK oldalán kaphatnak válaszokat a pályázók.

A tavalyi átlageredményekhez képest egyébként idén minden felvételi tárgyból gyengébben teljesítettek a közös érettségi-felvételi vizsgát író jelentkezők - derült ki az OFFI által készített összegzésből. A két év vizsgateljesítménye különösen a természettudományi tárgyaknál mutat látványos eltérést.

Az ELTE a legnépszerűbb

A jelentkezők száma alapján véve idén az ELTE a legnépszerűbb, ide adta be felvételi lapját az összes pályázó több mint tizede (17 342 diák), második a gödöllői Szent István Egyetem (11 655), míg harmadik a Debreceni Egyetem (10 991). Érdekesség, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskola több nagy tudományegyetemet megelőzve a hatodik helyet szerezte meg (8867 diák).

A nappali tagozatra jelentkezőket nézve legnépszerűbb a jogi és a közgazdász pálya, az előbbire közel 5 ezren mennének. Harmadik helyen a főiskolai gazdálkodási szak végzett (3445 jelentkező). Érdemes külön kiemelni a kommunikáció szakot, amit főiskolai szinten 2090-en, egyetemi képzésként 1596-an választottak.

A jogász, a közgazdász, a gazdálkodási szakmák után az idegenforgalmi és a szállodai, illetve a műszaki informatika képzés a favorit, amit a sorban tizenkettedikként a rendvédelmi szakcsoport követ.

Részletes keresés

A www.felvi.hu honlapon a ponthatárokat tartalmazó adatbázisból egy kereső segítségével bárki megtudhatja, hogy a hazai felsőoktatási intézmények adott karán, adott szakon hány pont volt az a minimum, amivel felvételt, illetve hallgatói jogviszonyt lehet nyerni.

SMS-ben is elküldik

Több mint félmillió SMS-ben értesíti az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda a felsőoktatási intézményekbe jelentkezett fiatalokat az általuk elért pontszámokról. Azok a felvételizők tájékozódhatnak SMS-ben az eredményről, akik korábban a jelentkezési lapon megadták mobilszámukat. Előbb a felvételi vizsgán elért összpontszámról, majd csütörtök éjszaka a megjelölt intézményekben megállapított ponthatárokról kap üzenetet a pályázó a Pannon GSM rendszeréből.

A legkeresettebb szakok

Bölcsész: Az ELTE magyar szakán 91/90 (állami/költségtérítéses), német szakán 93/119, angol bölcsész szakán 102/107 az idei ponthatár. A pesti bölcsészkar egyik legkeresettebb szakán, a pszichológián 100/112 pontnál húzták meg idén a vonalat. Az ELTE történelemre jelentkezőknek idén 91/91 pont is elég volt a bejutáshoz, ugyanerre a szakra a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 60/91, a Károli Gáspár Református Egyetemen 91/88 pontra volt szükség.

Jog: A Debreceni Egyetem Jog- és Államtudományi Intézetben, nappali-alap jogász szak: 97/97. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán, nappali-alap jogász szakra 104/104 pont kellett a bejutáshoz. A Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának nappali-alap szakára 96/96 ponttal lehetett bejutni. A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán 100/93 a ponthatár. A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogász szakán viszonylag alacsony ponthatárt állapítottak meg: 98/83.

Orvosi: A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar alap-nappali képzésén általános orvos szakon 109/89, fogorvos 108/91, gyógyszerész 102/81 pontot kellett szerezni. A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, nappali-alapképzésű általános orvosi szakon idén 106/96 volt a vízválasztó.

Ipar, képző: A Magyar Iparművészeti Egyetem építész szakán 80/80, vizuális kommunikáció szakán 100/96 pontnál húzták meg a határt. A Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakán 100/100, képgrafika szakán 70/70, látványtervező szakán pedig 98/98 a ponthatár.

Műszaki: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán, nappali alapképzésű közgazdász-gazdálkodási szakon elég volt a 97/75 pont, műszaki menedzser szakon viszont 122/97 pontot kellett szerezni a bejutáshoz. A Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Főiskolai Kar, alap-nappali tagozat műszaki informatikai szakára 100/95 volt a határ. Ugyanezen szak más tagozataira valamivel alacsonyabb ponthatárokat állapítottak meg.

Vendéglátói: Ugyancsak népszerű szakmákat oktatnak a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karán. Itt az alap-nappali képzésű idegenforgalmi és szálloda szakra 118/77, kereskedelmi szakra 97/80, vendéglátó és szálloda szakra 95/78 pontot kellett szerezni a biztos bejutáshoz.

A népszerű Rendőrtiszti Főiskola vámigazgatási szakán 80/80, közrendvédelmi szakán 78/78 az idei minimum.