Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Updike-ra emlékezik a Galaktika

2009.03.10. 23:50
Idegen invázió orosz szemmel, magyar robothangya és médiajövő a márciusi Galaktikában.

A márciusi Galaktikában tovább bonyolódik Larry Niven folytatásos kisregényének „Az alakváltó fegyver”-nek a cselekménye. A hónap központi témája a televíziózás jövője, a tudományos cikk inkább a közeljövőben várható technikai újításokat veszi sorra, míg a novellák, Richard Matheson „Csatornák”-ja és C. M. Kornbluth „Eljövetel a 12-es csatornán”-ja a műsorstruktúra veszélyesebb változásaira figyelmeztet. Ehhez a tematikához kapcsolódik a havi retró is, Kate Wilhelm „Nagy voltál, bébi!” című elbeszélése.

A lap megemlékezik John Updike haláláról, közelgő regénye, „A beavatás szertartása” kapcsán interjút közöl Szélesi Sándorral, mindkettőhöz novellát mellékelve, de olvasható benne Theodora Goss tavalyi World Fantasy-díjas írása, az „Abora hegyéről dalolt” is. Két orosz szerző egymástól élesen elütő stílussal jelentkezik: Ilja Novak „Másik hely”-e egy idegen invázió brutális leírása, Kir Bulicsov „A répa” című elbeszélése pedig egy népmese ötletes és kedves SF-változata.
Cikkek olvashatók továbbá két premierfilmről, a „Watchmen”-ről és a „Tintaszív”-ről, egy magyar fejlesztésű robothangyáról, egy napszemüvegbe épített tévéről, valamint a nyelvújítás és az SF kapcsolatáról.  • Vennék
  • Hírek