Dzsingisz kán az ENSZ-katonák ellen

2007.03.05. 18:51
A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatban megjelent Arthur C. Clarke és Stephen Baxter közös regénytrilógiájának első kötete, Az idő szeme, ami arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi történne az emberekkel, ha egy váratlan esemény megváltoztatná a földi időt.

A sci-fi irodalom két nemzedékének zsenije összefogott, és az eredmény egy olyan mű lett, amely a legmodernebb tudományos elméleteket vegyíti az örökzöld kalandtörténetek egzotikumával és izgalmaival.

A történet szerint titokzatos, idegen eredetű gépek - a regény egyik szereplője szerint szemek - jelennek meg a Föld fölött mozdíthatatlanul lebegve, sérthetetlenül. Azokat az eseményeket figyelik, amelyeknek talán ők voltak az előidézőik: a földi idő megváltozását, amikor különböző történelmi időkben élt emberek egymás mellé kerülnek.

A történelmi tablón feltűnik Nagy Sándor, Dzsingisz kán, néhány Neander-völgyi ember, akik a 21. századból jött emberekkel, ENSZ-békefenntartókkal, űrhajósokkal szövetkeznek a túlélés érdekében. A különböző korok emberei egy cél felé igyekeznek, ahonnan rádióhívás érkezik: Babilonba, ahol talán az egész történet kezdődött.

Útjuk során rengeteg szem kíséri őket figyelemmel, mígnem a világtörténelem két legismertebb uralkodója 21. századi szövetségeseikkel Babilonba érkezik, hogy egy hatalmas, gigászi csatában eldöntsék, ki legyen a vezető az új világban.