Galaktikus környezetvédelem

2006.04.07. 09:56
Megjelent a Galaktika 193. száma, melynek központi témája a környezetvédelem. A lap ismerteti a jelenlegi talán legnagyobb problémát, a szén-dioxid kibocsátást, bemutatja, mit lehet és kellene ellene tenni személyes és országos szinten, valamint ismertet néhány sci-fi-be illő elméletet a probléma megoldására.

Az új számban folytatásos kisregényt közölnek a Nóva Bellatrix szerzőjétől, Kasztovszky Bélátó, aki kalandos történetben bizonyítja, hogy minden természeti erőnél pusztítóbb hatással járhat a szerelem.

Különös invázió, halott érzelmek

#alt#

Olvasható továbbá Frank Herbert Száguldás című írása a rohanó életmód további gyorsulásáról, Fritz Leiber Jelek a zebrán morbid története a gyalogosok és az autósok végső összecsapásáról. A Jó hírek Vlagyimir Arenyev ukrán szerző elbeszélése különös idegen invázióról mesél, ahol a támadók agresszió helyett a kommunikáció fegyverét vetik be ellenünk.

Eugie Foster novellájának hőse városi bandaháborúba keveredik, és a végén azon kapja magát, hogy Minden itt van a fejemben. Lázár, kelj fel! a címe Henry Lion Oldie írásának, ami azonban nem halott emberek, hanem halott érzelmek feltámasztásáról szól. A Retro-rovatban John Wyndham egy vándorcirkusz-társulatról ír, melynek életét egy új tag, Jizzle alaposan felforgatja.

Az új Galaktika bemutatja még a legendás francia kutató, Nicolas Vanier fantasztikus utazását, amely során nyolcezer kilométert tett meg egyedül, kutyaszánon, a Bajkál-tótól Moszkváig. Kiderül továbbá, hogyan támogat egy XIX. századi expedíciót a XXI. század technológiája.