Stanislaw Lemre emlékezik a Galaktika

2006.05.10. 15:27
A Galaktika Magazin májusi számának fő témája a vallás. Az új számból kiderül, hogy erőszakhoz vezetnek-e a erőszakos számítógépes játékok és hogy mi történik akkor, ha az emberi testből adatátviteli eszköz lesz.

A vallással foglalkozó cikkben az olvasók megismerkedhetnek a legújabb pszichológiai és orvosi eredményekkel, a hit élethosszabbító hatásával, az epilepszia és a vallásos élmények közötti összefüggésekkel, valamint az utóbbi években felélénkült kreacionizmus kontra darwinizmus vitával.

Játékos chipek

#alt#

A megújult címlapú Galaktika filmrovata két alkotással is foglalkozik részletesen. A Silent Hill - A halott város egy misztikus horror-történet, amely egy komputerjátékból nőtte ki filmmé magát. A két hét múlva a magyar mozikba kerülő X-men 3 - Az ellenállás vége rég várt klasszikus sci-fi trilógia, amelyben Farkas, Ciklon, Vadóc és társaik újra akcióba lépnek, hogy megvédjék magukat és azokat, akik nem is tudnak létezésükről.

A játékrovatból kiderült, hogy erőszakhoz vezetnek-e az erőszakos játékok, a technika rovat cikkéből pedig, hogy mi a jelentősége annak a chipnek, amelyet a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet kutatói fejlesztettek ki és amelynek segítségével lehetővé válhat az emberi test adatátviteli eszközként való felhasználása.

Elhunyt klasszikusok

A 194-es számban olvasható Kasztovszky Béla kisregénye, amelynek hőse magánéleti válságba kerül, amikor egy új szerelem fölborítja családja békéjét. A World Fantasy-díjas Ray Russell Emberkomplexus című novellája egy gyógyintézet különös lakójáról és az ő még különösebb látogatójáról szól. Antal József, a Galaktika tavaly legnépszerűbbé választott magyar szerzőjének Kiűzetés a Paradicsomból című elbeszélésében a a bibliai teremtéstörténetet fogalmazza át egy tudományos kutatási projekt főpróbájává.

A februárban elhunyt Hugo- és Nebula-díjas Octavia E. Butlerre Amnesztia című írásával emlékezik a lap, amelynek főszereplője két tűz közé kerül, mikor közvetíteni próbál a megszálló idegenek és az emberek között. A március végén meghalt Stanislaw Lem emlékére a magazin egy magyarul korábban még meg nem jelent elbeszélését közli Sötétség és penész címmel. A hátborzongató vízió egy kísérleti laboratóriumból kiszabadult, megállíthatatlan, pusztító mikroorganizmus útját követi.