Klónjézust minden háztartásba!

2006.07.20. 21:41
A Galaktika magazin júliusi számának központi témája a sport, mely a jövőben sem tűnhet el, de vajon miben változik meg? Sport az űrben és más bolygókon? Űrgolf? Az ember és a technika harca?

A júliusi számban új kisregény indul, az amerikai aranykor egy Magyarországon méltatlanul kevéssé ismert klasszikusától, Stanley G. Weinbaumtól. A Parazitabolygó a Vénuszon élő földi telepesek viszontagságait mutatja be, örökös harcukat az idegen bolygó agresszív élővilágával.

Gigászi galaktikus szövetség

Ian McDonald novellája, a Győzelem a havi témához, a sporthoz kapcsolódik. Egy futóval ismertet meg minket, aki a profivá válás útján mind többet kell föladjon önmagából. De vajon meddig folytathatja ezt? Másik, a témához kapcsolódó elbeszélés Bob Shawtól az Álomharcos, mely a jövő újfajta küzdősportjáról szól. Ebben a versenyzők különleges szellemi erejüket mérik össze a zsúfolt arénában.

K. D. Wentworth humoros írása, a Fel, támadás! egy olyan abszurd világot mutat be, ahol a klónozás mindennapossá vált, így akár Jézusból is juthat minden háztartásba. De vajon milyen lehet a mindennapi élet a Megváltóval? Szűcs László Az új ember című az új munkahelyre került fiatalember beilleszkedési problémáiról szól, melyeket tovább súlyosbít teljes amnéziája.

Keresd a macskát! - szólít föl minket Michael Swanwick, Szőrplusz és Darger újabb kalandjainak címében. A két gazfickó ezúttal Párizsban bukkan föl, és magát az Eiffel-tornyot akarja meglovasítani. A retrórovatban Robert Silverberg Gyújtópont című elbeszélése, melyben egy gigászi galaktikus szövetség kerül diplomáciai konfliktusba a Földdel egy különleges bolygó tulajdonjogáért.

Minielefánt és Barbie-lovacska

Számtalan, a nem túl távoli jövőben játszódó filmben bukkan fel a háttérben valamilyen különleges állat: 20 centi magas elefánt, Barbie-méretű élő lovacska, szobai akváriumban úszkáló bálna. A klónozásról szóló cikkből kiderül, hogy a genetikusok nem állnak már messze ettől a céltól. De még vadabb terveik is vannak. A háziállat-klónozással foglalkozó amerikai GeneDupe biotechnológiai vállalat tudósai mitológiai élőlények génkészletének számítógépes modelljét hozták létre valódi állatok DNS-adataiból.

A sci-fi rovat bemutatja a készülő átlátszó monitort, a szemüvegként használható tévét, és a zenelejátszóval együttműködő futócipőt. A játékrovatban olvashatnak a robotok számára szintén most megrendezett futballtornáról, a filmrovatban pedig a Babylon5 kultikus, többszörös Hugo- és Emmy-díjas sorozat kulisszatitkaival.