Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Élet az ember után

2006.08.06. 00:24
A Galaktika magazin augusztusi számának központi témája a turizmus. Ismerje meg az e-múzeumokat, a digitális idegenvezetőket, a múltba szervezett társasutakat és az egzotikumokat kedvelő ufókat!

A magazinban olvashat arról a sikeresen debütált magyar találmányról, a kronoszkópról, amely elénk tárja ókori szépségében Aquincumot, valós időben mutatja meg, hogy nézett ki fénykorában egy ma már csak romjaiban lévő város.

Élet az ember után

A hónap témájához, a turizmushoz két elbeszélés is kötődik, elsőként az Utazzon a Golgotára! Garry Kilworthtől, amelyben egy utazási iroda társasutazásokat kínál a múlt nagy eseményeihez, természetesen nem várt következményekkel. Stephen Dedman Idegenforgalom című novellájában a hódító idegenekkel szemben próbálnak harcba szállni elszánt emberek, a támadók egzotikumok iránti kíváncsiságát használva ki.

Az augusztusi számban befejező részéhez érkezik Stanley G. Weinbaum klasszikus kisregénye, a Parazitabolygó. Douglas Smith Sikoltó Angyal című írása különös cirkusztársulatot mutat be, amely egy elnyomó galaktikus birodalom törvényen kívül rekedtjeit gyűjti össze. A Sárkányfej, Nick DiChario írása egy fiú teljes alámerülését ábrázolja a virtuális világba. Képes Gábor egypercese, a Morzsa arról mesél, milyen lehet az élet az ember után.

Marina és Szergej Gyacsenko, Ukrajna legnépszerűbb SF-szerzőpárja furcsa Kosárlabda meccsről számol be, amit nem igazán e világi szabályok alapján vívnak. A védelmezők Colin P. Daviestől drámai mű egy idegen bolygó élővilágával folytatott öldöklő harcról, és az abban bevetett különleges fegyverekről. A retrórovatban Alfred Leman és Hans Taubert német szerzőpáros műve, a Potyautas olvasható, amelyben egy űrtaxi különleges anyagmintákat szállít egyik bolygóról a másikra, ám valaki vagy valami nem akarja, hogy célhoz érjen.

A megvalósult sci-fi rovat bemutatja a Hewlett-Packard érintőképernyőként funkcionáló asztalát, egy fejre illeszthető mini-képernyőt, és a Nokia legújabb bejegyzett találmányát, az emberrablás esetén segítséget nyújtó mobiltelefont. A játékrovat a virtuális kedvencek fejlődését követi a tamagocsitól napjaink digitális kutyájáig. Megtudhatja azt is, hogyan lett a kulcstartón fityegő játékból minden platformon elérhető, mesterséges intelligenciával bíró virtuális társ.