Bányászokat toboroznak a Plútóra

2006.10.06. 18:44
2006 augusztusában a Nemzetközi Csillagász Szövetség (IAU) 26. közgyűlése Prágában lefokozta a Plútót. De miért volt erre szükség? - ez is kiderül a Galaktika magazin októberi számából.

A sci-fi magazin új számából érdekes háttérinformációkat tudhat meg arról a dokumentumfilmről, amelynek készítő a Star Wars nyomába eredtek és Tunéziában kötöttek ki, valamint arról a játékkatonáról, melyet a US ARMY támogatásával hoztak létre.

A Galaktika folytatja Walter Jon Williams Léthé című kisregényének közlését, melynek hőse egy űrhajóbaleset következtében elveszítette feleségét, és most nem képes eldönteni, hogy visszahozza-e felesége több száz éve "lejárt szavatosságú" klónját. Somlai Nóra rövid, ám annál hátborzongatóbb írása, a "Köldökzsinór" az emberi test egy különös elváltozásával riogat.

A Hosszú az út a Plútóig című Murray Leinster elbeszélés a havi témához kötődve a plútói bányásztoborzás kulisszatitkaiba avatja be az olvasót. David D. Levine idei Hugo-díjas novellája, a Tk'tk'tk egy idegen földre vetődött kereskedelmi ügynök viszontagságait taglalja. A. Bertram Chandler klasszikusa, az Ismerős módszer idegenek küldöttségével szembesíti az emberiséget. A földönkívüliek csupán kereskedni akarnak velünk, vagy mégsem?

Walter M. Miller Jr. a Hozzám hasonlók című elbeszélése egy amerikai háziasszony néhány napjába sűríti bele egy új faj kialakulásának történetét. Ez a mű évtizedekkel korábban egyszer már megjelent magyarul, de most olvasható első ízben a teljes szöveg. Dale Bailey világvége-víziója, az Özönvíz rémisztő képet fest egy ránk váró lehetséges jövőről, azzal a megnyugtató végkicsengéssel, hogy a kisemberek mindig megtalálják a helyüket.