A tunguz meteor igaz története

2007.05.09. 15:24
A 20. század egyik legfontosabb felfedezése az volt, hogy a bolygónk egyáltalán nem olyan állandó és biztonságos, ahogy megismertük. Sőt még a lágyan hunyorgó csillagokkal teli égbolt is veszélyt jelent. Akár a civilizációnkra, sőt a földi életre is.

Minden évben van egy-két olyan szenzációs hír a sajtóban, amely olyan Föld közeli objektumokról számol be, amely veszélyes a bolygónkra és hatalmas, akár végzetes katasztrófát is okozhat. A Galaktika májusi számának központi témája egy mind nagyobb figyelmet kapó veszélyt, az aszteroida-becsapódást járja körbe.

Ehhez a témához két novella is kapcsolódik: Robert J. Sawyer Örökké című írása egy földi dinoszaurusz-civilizációt mutat be történelmének sorsfordító pillanatában. Alekszandr Kazancev elbeszélése, A robbanás a titokzatos tunguz meteor mibenlétére gyárt különböző elméleteket. Harmadik részével végéhez ér Murray Leinster folytatásos kisregénye, az Oldalvást az időben, amiben végre megtudhatjuk, sikerül-e hazatalálni a párhuzamos világok közt bolyongó hőseinknek.

Antal József A harmadik fázis című novellája rémisztő jóslat a felelőtlen biológiai hadviselés következményeiről, amely annál is lidércesebb, mivel a szerző első kézből szerzi információit. Barbara Rosenberg Bunkersztorija óvóhelyen összezárt emberek közt bontja ki pszichológiai drámáját. Barok Márk fiatal magyar író Az őszinte című elbeszélése pedig hazugságokkal telített világunkat gondolja tovább egy extrémebb jövőbe.

A havi retró rovatban egy igazi klasszikus, Eric Frank Russell Tucat Jay című írása, amelyben egy űrhajó legénységének mosolyogni valóan tenyeres-talpas tagja az igazi vészhelyzetben úgy áll helyt mindenki helyett, ahogy egyetlen társa sem tenné.

A globális helymeghatározó rendszer, a GPS már mindennapi életünk részévé vált. De az egész világ az amerikai rendszertől függ, ami sokaknak nem tetszik. Ezért jönnek az alternatív rendszerek: GPS, Galileo, Glonass, Beindou. Melyik rendszer alapján fogunk tájékozódni? Célpontban a GPS-háború.