Én kicsi énem

2007.06.08. 23:06
Amikor a fantasztikus művekben a klónozás felbukkan, az alkotók a végletekkel foglalkoznak. Tökéletesen kiforrott módszerek, gyorsaság, megbízhatóság. Csak egy megrendelés, egy minta és indulhat a másolás. De itt már nemcsak klónozásról van szó, hanem fizikai és szellemi másolatkészítésről. A Galaktika magazin 207., júniusi témája a klónozás.

A témához két novella is kapcsolódik: Ian R. Macleod Elmúlt varázs című elbeszélése, valamint Greg Egantól Az extra. Mindkét novella a klónozás árnyoldalait mutatja be. Az Elmúlt varázsban megismerhetjük azt a világot, ahol már nem létezik a gyász fogalma. Az extrában pedig felmerül a kérdés: lehet, hogy a hosszú élet titka a klónozás, de vajon rendelkezhetünk a klónunkkal, mint tulajdonnal, vagy pedig szuverén emberi lénynek kell tekinteni?


A szokásosnál is különlegesebb összeállítású Galaktikát vehetünk júniusban kezünkbe, ugyanis e szám tele van az SF "nagyágyúival". A németek legnagyobbja, Wolfgang Jeschke a galaxist benépesítő emberiségről mesél egy kalandos történetet, Brian Aldiss pedig egy űrhajó legénységének lélektanával foglalkozik egy bizarr bolygó fogságában. A magazin a közelmúltban elhunyt Kurt Vonnegutra emlékezik egy bizarr mini-forgatókönyvvel és egy modern Frankenstein-sztorival. Michael T. Cricket egy különös kocsma törzsvendégeinek életébe enged bepillantást.

Aki már olvasott Superman képregényt vagy látta valamelyik róla szóló filmet, az tudja, a legyőzhetetlen hőst csak egy dolog győzheti le: a Kriptonit. A kitalált ásvány legyengíti Supermant, iszonyú fájdalmakat okoz neki, és lassan megöli. Különös fordulatokat hozhat a véletlen. A fantasztikus szerzők megálmodják a technológiákat, a tudósok pedig létrehozzák azokat. Azonban a valóság néha megtréfálhatja az embert. Supermannak van mitől tartania. Rábukkantak az őt legyőzni képes rettegett ásványra.

A játékrovat két különböző területre tesz kirándulást. A játékkonzolosok szeretnék elérni, hogy őket hivatalosan is sportnak tekintsék. Ezért a kosárlabdához és a hokihoz hasonlóan profi ligába szerveződtek. Az amerikai Profi Játékkonzol Liga hivatalos versenyeit külön tv-csatornán, élőben, profi kommentátorokkal közvetítik 90 millió amerikai háztartásban.

Veronica Brown heti hetven órában tervez virtuális ruhákat. Az értékesítést online karaktere, Simone Stern végzi a Second Life boltokban. Teheti, hiszen a többi virtuális világgal ellentétben a Second Life lakói saját termékeikre vonatkozó szellemi tulajdonjogokkal rendelkeznek.

A megvalósult sci-fi című rovatban két újdonságról is olvashatnak. Tokió egyik negyedében speciális RFID címkékkel látják el az épületeket, amelyeket ezután egy erre a célra gyártott készülékkel bárki leolvashat. Ezzel akarják megkönnyíteni a tájékozódást a tízmilliós városban.

Minden korszaknak megvoltak a maga látnoka, jövendőmondója. Zseniálisan ismerték fel a pillanatnyi tendenciákat, a legújabb fejlesztéseket, figyelték a legfrissebb tudományos eredményeket. Ezek alapján merték felrajzolni a jövőt. Sokat tévedtek, de sok mindenben igazuk volt. Ilyenek például Jules Verne, Isaac Asimov, Arthur C. Clarke és Raymond Kurzweil, akiről többet a júniusi Galaktikában tudhat meg.