Egyedül az idegenek ellen

2007.10.30. 12:28
A Galaktika magazin 211. számának fő témája az űrkorszak kezdete, az első műhold pályára állítására.

A magyar sci-fi magazin legfrissebb számában végéhez ér Robert Reed Milliárdnyi Éva című kisregénye, amelyből megtudhatjuk, mit nyerhetünk és veszíthetünk, ha hirtelen világok sokasága áll rendelkezésünkre és az emberi civilizáció meg is próbálja belakni mindet.

A havi témához két novella kapcsolódik. Az első, egy 50 esztendővel ezelőtt íródott elbeszélés, Richard Wilson Szülőváros című műve az űrhajósok és a honvágy viszonyát boncolgatja. A második novella, James Stoddard Csillag-vezére hányt-vetett hajóknak című, idén készült írása - mely nagyjából egyszerre jelenik meg nálunk és az Egyesült Államokban - beszámoló a történelem egy különös fordulópontjáról, mely társadalmunk fejlődésének éppúgy új irányt szab, mint az űrkutatásnak.

Antal József Végítélet-variációkat szállít ezúttal, egy sci-fi író és fizikus barátja beszélgetnek az emberi élet értelméről, keletkezéséről és lehetséges végeiről. China Miéville rendkívüli elbeszélése,

A londoni különös események jegyzőkönyveiről egy ismeretlen, veszélyes életforma létezésére hívja föl a figyelmet, amely évszázadok óta itt ólálkodik körülöttünk.

Az Európai SF Társaság idei első könyves díjazottja, F. Tóth Benedek írása, a Pillanatfelvétel fényképészekről szól, akik megpróbálják túllicitálni egymást a szakma legjobbjának járó kitüntetésért versengve. John Shirley Háromszázad év című novellája az amerikai függetlenség napja háromszázadik évfordulójának ünneplése körül forog, de az általa ábrázolt világ a legkevésbé sem ünneplésre méltó.

A havi retró rovatban ezúttal Keith Laumer klasszikusa, az Üzenet egy idegennek című írása olvasható, amiben egy kegyvesztett katonatiszt egymaga állja útját az idegen inváziónak.