Expressz a Plútóra

2007.11.18. 16:20
A Galaktika havi témája az űrlift, az emberiség évezredes álma, amely oly sok SF-író fantáziáját megmozgatta már. A sci-fi magazin tudományos rovata sok koncepciót mutat be, a legkorábbiaktól az egészen modernekig.

Az űrlift témájához két novella kapcsolódik, Christian Doan Okosak című írása, mely egy csempésznőt mutat be és az Európai Űrkutatási Hivatal által 2005-ben meghirdetett Clarke-Bradbury SF Pályázaton első helyezést ért el,

valamint Dmitrij Tarabanovtól a Bennragadva a liftben, amely egy űrlift elleni szabotázsakcióval foglalkozik.

Marina és Szergej Gyacsenko, ukrán íróházaspár - akiket a 2005-ös Worldconon Európa Legjobb SF-íróivá választottak - Üszkös Torony című kisregényének első része is olvasható a Galaktika 212. számában, az írás felveti a kérdést, hogy vajon kihalt-e a varázslat világunkból?

Szélesi Sándor, a legutóbbi Euroconon Európa Legjobb SF-írója címet elnyert, többszörös Zsoldos Péter-díjas szerző Vérünkben a háború című novellája egyrészt aktuális politikai helyzettel foglalkozik (Amerika és az arab világ ellentéte), másrészt pedig megtudhatjuk belőle, mi lesz a nanoszondaölő nanoszondák sorsa.

Ezen kívül a sci-fi nagymestere, Robert A. Heinlein Gyorsjárat a Plútóra című írásából kiderül, hogy mi a nagy, sorsdöntő tettek ára. Joe Appleby, egy távolsági pilóta ugyanis akaratán kívül elvállal egy kétségtelenül életveszélyes tettet: három és fél g-s gyorsulással kell elrepülnie a Plútóra, hogy közel háromszáz ember életét megmentse.

A világvége sokféleképpen eljöhet, de megélni csak egyféleképpen lehet. Persze ki vágyna ilyesmire? A legokosabb, ha minden formáját megpróbáljuk elkerülni, de különösen azt a fajtát, amit mi magunk idézünk elő. Javier Cuevas Egy nap a városban című novellája a szerző első magyarul olvasható művében a világvégét egy egészen furcsa dolog hozza el.

A havi retró rovatban Viktor Kolupajev, Aelita-díjas író Vágy a Föld után című műve olvasható. A játékrovatban a The Witcher című, november 14-én megjelenő fantasy játékot veszik górcső alá, s a cikkből kiderül, hogyan lehetséges egy fantasy-világba realista elemeket csempészni, úgymint terrorizmust, bűnözést, korrupciót és faji alapú diszkriminációt.

A filmrovatból megtudhatják, mi a négy éve készülő Hobbit-film sorsa, míg Megvalósult sci-fi című cikksorozatban bemutatják a létező UFO-kat, így például Steve Zingali, egy műkedvelő repülőmodell-építő szerkezetét, amely olyan hiteles "UFO" volt, hogy a környéken rengetegszer számoltak be ufóészlelésről.