MI-k manipulálják az agyunkat

2008.05.12. 12:37
A Galaktika legújabb, 218. számának központi témája az alternatív valóság. Mi lett volna Einsteinből vagy Hemingwayből egy másik világban?

A Mátrix-sorozat azt a kérdést vetette fel, hogy vajon csupán egy számítógép memóriájában létezünk-e, miközben testünket és agyunkat MI-k manipulálják, s ennek során egy másmilyen valóságot vetítenek elénk? A májusi Galaktikából kiderül, hogy a kérdés ennél sokkal bonyolultabb, ugyanis mostanság már azt sem vehetjük biztosra, hogy az a múlt (avagy jelen és jövő), amit mi ismerünk, hiteles. Az is kérdéses, mit nevezünk hitelesnek - tudósok, professzorok sokasága esküdött meg valaha, hogy a Föld bizony még véletlenül sem gömbölyű.

E témához két novella is kapcsolódik. Egyik Sheila Finch, Nebula-díjas írónő E egyenlő m-szer magas C című munkája, amiben Albert Einstein alternatív életével foglalkozik - ennek során az általunk ismert, világrengető elméleteket alkotó tudós nem lett tudós, hegedűoktatással foglalkozik (hegedülni valóban tanult Einstein). A másik, ilyen témájú írás Barry N. Malzberg Akiért a harag szól című novellája, ebben Ernest Hemingway alternatív életútjával ismerkedhetünk meg.

A Galaktika májusi számában befejeződik Ian McDonald az előző számban elkezdett kisregénye, A dzsinn asszonya, amiből kiderül, mi lehet egy olyan asszony sorsa, aki egy "szabad szemmel láthatatlan" MI-vel kötötte össze az életét. Két tehetséges magyar szerzőtől is olvasható egy-egy novella. A magyar SF-kedvelő közösség által ismert K. Varga Beáta egypercese Mimikri címmel érdekes módon reflektál egy régebben megjelent Galaktikás cikkre, Kánai András Dr. Jake és Mr. Hyde című novellája pedig bemutatja, mi történne az emberiséggel egy nagyon furcsa globális esemény után, nevezetesen vége szakad a népek egymás iránt tanúsított agresszív viselkedésének.

Anatolij Dnyeprov Fehér holló című művében egy idegen intelligencia tragikus sorsáról olvashatunk. A retró rovat a 45., rendhagyóan heroikus fantasyvel foglalkozó Galaktika-számból lett válogatva - ez Gerald W. Page-től A hős, aki visszatért című novella.

A játékajánló egy Xbox 360-ra megjelent fantasy-játékot mutat be, ez a sokak által kedvelt Kingdom Under Fire-sorozat legutóbbi tagja, a Circle of Doom. A megvalósult sci-fi rovat a Zero-G-t ismerteti - ez egy olyan, forradalmian újszerű technológiával működő óra, amely kiküszöböli a gravitáció okozta járáseltérést. A filmajánló a nemrégiben elhunyt Arthur C. Clarke és Stanley Kubrick rendező közös filmjéről, a 2001: Űrodisszeia című remekműről mutat be kulisszatitkokat. Ezen kívül interjú olvasható dr. Almár Ivánnal, nemrégiben kapott Giordano Bruno-emlékdíja kapcsán, valamint megismerhető az SF egyik alapműve, Robert A. Heinlein Csillagközi invázió című regénye.