Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kiosztották az idei Hugó-díjat

2002.09.09. 14:37
Szeptember 1-én, a hatvanadik WorldConon, a kaliforniai San José városában adták át a Hugó-díjat. Az elismerést évről-évre azok a szerzők kapják, akik az egyes kategóriákban a legjobbnak ítélt alkotást készítették. A Hugo Gernsbackről elnevezett díjra a WSFA világszervezet tagjainak szavazatai alapján lehet csak jelölni, idén közel 800 szavazat alapján választották ki több fordulóban, kik kapják meg az elismerést.
Hugo Gernsback
A tavalyi - meglehetősen furcsa - döntés után, amely során J. K. Rowling meseregényét, a Harry Pottert díjazták a tagok, idén ismét valódi science-fiction munka győzött a regény kategóriában. Az elismerést Neil Gaiman néhány hónap alatt kultikussá vált munkája, az "Amerikai istenek" (American Gods) nyerte.

A fiatal angol író könyvét érdemes azért is külön kiemelni, mivel évek óta ez az első regény, amely egyszerre nyerte meg a sci-fi rajongók és a magasabb irodalmi körök tetszését. A mitikus testi és lelki utazás történetét elmesélő, fantasztikus elemekben gazdag kötetben Amerika torz, karikaturisztikus képe bontakozik ki. A brit Gaiman, jól ismerve a kontinenst és az amerikai kultúrát, éles szemű kívülállóként bolyong ebben a világban.

Kisregény kategóriában a nálunk kevéssé ismert Vernor Vinge vihette el a szobrocskát a "Fast Times at Fairmon High" címet viselő írása után. A zsűri Ted Chiangot, az ifjabb nemzedék képviselőjét "Hell is the Absence of God" című hosszabb elbeszéléséért díjazta, míg a novella kategóriában Michael Swanwick "Vau-vau - mondta a kutya" (The Dog Said: Bow-Wov) című írása nyert (Az írás az Átjáró Magazin következő, vagy azutáni számában jelenik meg magyarul.) Ugyanezen kategóriában harmadik helyen végzett Mike Resnick "Vén MacDonald és a farm" (Old MacDonald Had a Farm), amelyet a hazai olvasók az Átjáró második számában olvashattak.

A legjobb drámai előadás kategóriában Peter Jackson látványos fantasy filmje, "A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége" lett az első, szerkesztőként díjat vehetett át Ellen Datlow, valamint borítóiért Micheal Whelan, grafikus-festőművész. Ismét begyűjtött két Hugót a Locus Magazin stábja, idén a legjobb folyóirat és weboldal kategóriában is Charles N. Brownnak és csapatának ítélte a zsűri az elismerést. A legjobb fanzin a brit David Langford évtizedek óta futó lapja, az Ansible lett.

A következő világtalálkozót Torontóban rendezik meg, 2003 szeptemberében. Az esemény díszvendége George R. R. Martin, Frank Kelly Freas és Mike Glyer lesz. Az idei WorldCon házigazdája Tad Williams, a Másvilág írója volt.