Judit
3 °C
7 °C

Kiosztották az idei Hugó-díjat

2002.09.09. 14:37
Szeptember 1-én, a hatvanadik WorldConon, a kaliforniai San José városában adták át a Hugó-díjat. Az elismerést évről-évre azok a szerzők kapják, akik az egyes kategóriákban a legjobbnak ítélt alkotást készítették. A Hugo Gernsbackről elnevezett díjra a WSFA világszervezet tagjainak szavazatai alapján lehet csak jelölni, idén közel 800 szavazat alapján választották ki több fordulóban, kik kapják meg az elismerést.
Hugo Gernsback
A tavalyi - meglehetősen furcsa - döntés után, amely során J. K. Rowling meseregényét, a Harry Pottert díjazták a tagok, idén ismét valódi science-fiction munka győzött a regény kategóriában. Az elismerést Neil Gaiman néhány hónap alatt kultikussá vált munkája, az "Amerikai istenek" (American Gods) nyerte.

A fiatal angol író könyvét érdemes azért is külön kiemelni, mivel évek óta ez az első regény, amely egyszerre nyerte meg a sci-fi rajongók és a magasabb irodalmi körök tetszését. A mitikus testi és lelki utazás történetét elmesélő, fantasztikus elemekben gazdag kötetben Amerika torz, karikaturisztikus képe bontakozik ki. A brit Gaiman, jól ismerve a kontinenst és az amerikai kultúrát, éles szemű kívülállóként bolyong ebben a világban.

Kisregény kategóriában a nálunk kevéssé ismert Vernor Vinge vihette el a szobrocskát a "Fast Times at Fairmon High" címet viselő írása után. A zsűri Ted Chiangot, az ifjabb nemzedék képviselőjét "Hell is the Absence of God" című hosszabb elbeszéléséért díjazta, míg a novella kategóriában Michael Swanwick "Vau-vau - mondta a kutya" (The Dog Said: Bow-Wov) című írása nyert (Az írás az Átjáró Magazin következő, vagy azutáni számában jelenik meg magyarul.) Ugyanezen kategóriában harmadik helyen végzett Mike Resnick "Vén MacDonald és a farm" (Old MacDonald Had a Farm), amelyet a hazai olvasók az Átjáró második számában olvashattak.

A legjobb drámai előadás kategóriában Peter Jackson látványos fantasy filmje, "A gyűrűk ura: A gyűrű szövetsége" lett az első, szerkesztőként díjat vehetett át Ellen Datlow, valamint borítóiért Micheal Whelan, grafikus-festőművész. Ismét begyűjtött két Hugót a Locus Magazin stábja, idén a legjobb folyóirat és weboldal kategóriában is Charles N. Brownnak és csapatának ítélte a zsűri az elismerést. A legjobb fanzin a brit David Langford évtizedek óta futó lapja, az Ansible lett.

A következő világtalálkozót Torontóban rendezik meg, 2003 szeptemberében. Az esemény díszvendége George R. R. Martin, Frank Kelly Freas és Mike Glyer lesz. Az idei WorldCon házigazdája Tad Williams, a Másvilág írója volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?