Véget ért a HungaroCon sci-fi találkozó

2004.08.02. 15:13
Kevesebb vettek részt az idei HungaroCon találkozón, mint az elmúlt években, de azért kiosztották a magyar sci-fi irodalom legrangosabb díjait.
A regény- és novellapályázatok díjazásával fejeződött be a háromnapos országos sci-fi találkozó vasárnap Salgótarjánban; a program jövőre lesz 25 éves, a jubileumon a magyar tudományos-fantasztikus irodalmat akarják előtérbe helyezni - tájékoztatta az MTI-t a szervező Avana Egyesület elnöke.

A Preyer Hugo emlékére meghirdetett novellapályázatot a budapesti Bálint Endre nyerte Smith bíró tévedése című írásával, amelyet 56 pályaműből választott ki a zsűri.

A Zsoldos Péter Díjat az előző egy évben nyomtatásban megjelent regény és novella jutalmazására alapították. Az idei első helyezett a regény kategóriában a győri Rujdert Tamás A szellemharcos küldetése című könyve, míg a legjobb novella a budapesti Varga Péter A két Nicol című írása.

Csák Tamás elmondta, hogy az idei, HungaroCon 2004 elnevezésű rendezvényen valamivel kevesebb résztvevő volt, mint a korábbi évek programjain, ami szavai szerint nem a műfajjal, hanem az elfoglaltsággal magyarázható.

Irodalom a sci-fi?

Hozzátette: továbbra is vitatéma, hogy hol a helye a sci-finek az irodalomban.

"Még mindig az a beidegződés, hogy ez ifjúsági, megtűrt irodalom, és sokan azonosítják az ufóval. Nehéz lesz ezt kitörölni az emberek gondolkodásmódjából" - jegyezte meg.

Véleménye szerint a science fiction íróinak többet kell teljesíteniük egy jó műhöz, mint a szépirodalmi szerzőknek, mert a sci-fit könnyebb elrontani, vagyis ponyvát és lektürt írni ezen a területen.

A HungaroCon rendezvényeit kezdetben évről évre más városban szervezték meg, Salgótarján 1992-ben kapta meg a rendezési jogot, és azóta ad otthont a találkozóknak. Az országos sci-fi találkozó jövőre 25 éves lesz. Csák Tamás ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a jubileumon a magyar sci-fit, a magyar írókat akarják előtérbe helyezni, megemlékezve a régi nagy nevekről is, és arról, hogy milyen régi, és mit jelent Magyarországon ez a műfaj.