A Gyűrűk Urával a háború ellen

2003.02.18. 15:41
A Gyűrűk Ura olvasása elejét vehetné a háborúknak - állítja egy neves német irodalmár, aki a hatalom gyűrűjét a tömegpusztító fegyverek szimbólumaként kezeli.
Thomas Kullmann, az osnabrücki egyetem professzora úgy véli, ha a felnőttek is olvasnának gyermekkönyveket, békésebb lenne a világ - írja az Ananova. "A tündérmesék és egyéb, gyermekeknek szánt művek nem fedik ugyan a valóságot, de stimulálják a képzeletet; új ötleteket adnak, amelyek akár politikai problémák megoldásához is használhatók", állítja a 42 éves irodalomtudós.

"Tolkien műve, A Gyűrűk Ura kiváló példa erre", tette hozzá. A könyv Kullmann szerint nagyszerűen mutatja be, hogyan akadályozható meg egy tárgy elpusztításával, hogy egyvalaki uralja a világot, mondta Kullmann a nukleáris fegyverekre célozva.

A Gyűrűk Ura 1954-ben látott napvilágot, megjelenésekor sokan a második világháború allegóriáját látták a műben, Mordor sötét erőit pedig a náci Németországgal azonosították. A szerző azonban határozottan cáfolta, hogy regényének bármilyen szándékolt politikai jelentése lenne.