A halál 72 órája

2002.09.25. 15:16
A Rolling Stone egyik újságírójának sikerült belekukkantania a következő Mátrix-film forgatókönyvébe. Legalábbis a magazinban megjelent cikkben számos olyan filmbéli eseményről ír, amelyet eddig a stúdió titokban tartott.
A Matrix Reloaded 72 óra történetét fogja elmesélni. Neoék számítása szerint ugyanis három nap elég, hogy negyedmillió ellenséges szonda rábukkanjon és elpusztítsa Ziont, az emberi világ utolsó végvárát a Földön. Bolygónk addigra - mint az első részből kiderült - egyetlen összefüggő mentális börtönné alakult át, ahol az emberek egy tartály mélyén fekve, virtuális világban élik életüket, mit sem tudva a valóságról.

Neót, aki az előző részben nemcsak a valóságot, de a Mátrix működését is megismerte és immáron hatalma van fölötte, befolyásolni tudja a virtuális világ történéseit, rémálmokat lát. A nyomasztó látomások Trinity halálát jósolják, ám Neónak sikerül megmentenie a halálos fenyegetéstől a lányt. Hogy hogyan, az egyelőre titok marad, mivel a Rolling Stone riportere nem írt erről a kitérőről. Viszont a Reloadban megtörténik az, ami elmaradt az első részben: Neo és Trinity végre egymáséi lesznek, a szerelmi jelenet impozáns helyszínen, egy magmával "bélelt" barlangban következik be, közben pedig egy törzsi tánc jeleneteit vágják be a Wachowski-fivérek. Talán mindez már Zionban történik?

ülőalkalmatosság

Akik a látványos akciójelenetekért szeretik a filmet, azok megnyugodhatnak, még több spéci trükkel megspékelt harcot láthatnak. Neo ugyanis immár tisztában van különleges képességével, tudja irányítani a Mátrixot, kapkodja a golyókat, futkos a falakon, spirálvonalban körbetekeri maga körül a kamerát. A töltények ismét lassítva fognak koppanni a kamera lencséjén. A két testvér szerint ráadásul új elemek is bekerülnek a látványarzenálba: sikerült ugyanis megoldaniuk, hogy bemutassák, amint Neo a puskagolyó sebességével átszalad ellenségei között. És hát lesz autós üldözés is, a filmből közel 15 percben a száguldó járműveké lesz a főszerep.

Bekerült az idén oly népszerű klón-téma is a filmbe. A korábban kiszivárgott információk alapján tudni lehetett, hogy Neo a pókerarcú Smith ügynök több másolatával fog harcolni. Most már azt is tudjuk, hogy Neo is több példányban érkezik a találkozóra, így láthatjuk majd tizenkét Smith ügynök harcát a tizenkét Neóval. A filmben megint nem lesz híja a frappáns beszólásoknak, a forgatókönyv szerint Neo csak ennyit mondd majd a Smith-klónokat meglátva: "Hm... programfrissítés?".

Neo bejön
A filmben megjelenik egy albínó ikerpár is, akik ellentétben a többi emberrel, szabadon tudják változtatni külalakjukat. Legtöbbször persze hús-vér emberi lényként találkozunk majd velük, de előfordul, hogy légies alakban támadnak Neóra egy föld alatti garázsban.

Új szereplőként tűnik fel a Mátrix isteni tulajdonságokkal megáldott tervezője, az Építész, valamint egy Kulcskészítő nevet viselő japán mester. Utóbbi figurának "kulcsszerepe" lesz Zion megmentésében, ugyanis csak ő ismeri a "Forrás" helyét. Azonban őt foglyul ejtette, és rabságban tartja a gonosz Merovingi (roppant féltékeny feleségét Monica Bellucci alakítja majd a filmben), akit persze le kell győzni. Azt nem tudjuk, hogy a szépséges királylány végül melyik lovagot választja. Ebben a világban bármi megtörténhet.

A Jada Pinkett Smith alakította Niobe figuráját illetően szintén okosabbak vagyunk már: ő Morpheus egykori barátnője, míg a Kölyök (the Kid; Clayton Watson) egy fiatal fiú, aki istenként tiszteli Neót. A Kölyöknek a hírek szerint a Matrix Revolutionsben, a harmadik epizódban jut majd jelentősebb szerep, amelyet A birodalom visszavághoz hasonlóan sötét végű Matrix Reloaded után fél évvel, 2003 novemberében mutatnak be.

Forrás: Cinematrix