Fritz Lang, anime-átiratban

2002.03.12. 17:08
Parádés névsor: a forgatókönyvet Otomo Katsuhiro, az Akira (1989) rendezője jegyzi, az alapanyagul szolgáló manga Osamu Tezuka, a jeles képregényrajzoló munkája, az ihletet pedig Fritz Lang némafilm-remeke, a Metropolisz (1927) adta.
Tima, a szuperlény
Előbb szerető majd pusztító mesterséges intelligencia
Az alkotók felettébb szabadon viszonyultak a modernista sci-fihez, csak néhány szereplőt őriztek meg, őket is másként, az őrült tudós ezúttal kevésbé őrült, sokkal inkább bűnöző, plusz gyorsan leég a színről.

A forgatókönyv lényegesen bonyolultabb, kuszasága már-már az Akirát idézi. Kusza, ám - összegabalyodó szálak, különös fordulatok ellenére - egységes. Lang szelleme elsősorban nem a karakterekben, nem a történetben, hanem a színpompával együtt elképesztően geometrikus / funkcionalista (építészeti) terekben él tovább.

Egyéb hatásoknál maradva: XXI. századi városkép-látomást Szárnyas fejvadász reminiszcenciák nélkül még kevesen vittek celluloidszalagra; Rin Taro se kivétel. Metropoliszát többek között az teszi igazi ínyencfalattá, hogy az innen-onnan (a fentieken kívül főként a cyberpunk irodalomból) összeszedett motívumokat önálló, eredeti alkotássá gyúrta. Igazi cy-fivé.

Kellő humorral, mozgalmas jelenetsorokkal, holtvágányokat mellőző, gyorsan pergő cselekménnyel, feszültséggel, és némi - Lang komor pátosza nélküli - romantikával. A zsarnok elleni lázadást ezúttal nem szelíd Messiások vezetik, kibogozhatatlan összeesküvések szövődnek, miniszterelnök a zsarnok ellen, az összeesküvők az összeesküvők ellen, emberek a robotok ellen.

Metropolisz Bábel tornyává nő, különböző szintjeit világok választják el egymástól, egyszer a föld alatti lepusztult, de high tech kazamatarendszerben, máskor az égközeli palotában járunk. Ebbe a közegbe csöppen Shunsaku Ban nyomozó és asszisztense, az ifjú Kenichi, egyenesen Japánból. Minden agyonszabályozott, mindent robotok dirigálnak. Az ő uralmuk ellen lázad a Malduk Párt, kíméletlen masina-mészárlásokat tartanak, miközben egy kutatóközpont mélyén Rothwang professzor kései utóda Red Duke diktátor halott lányának, Timának az androidmását kelti életre. Az új Tima a szuperlény, a kezdetben szerelmetes, majd elszabaduló és fékeveszetten pusztító mesterséges intelligencia. Noha a robot-ember háború felettébb klisé, Rin Taro ötletesen jeleníti meg.

Megható szerelmi történetbe ágyazva.