Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Virtuális másvilág - egy busman szemével

2002.06.17. 16:16
Tad Williams új szerző a hazai könyvpiacon. Habár nevét az amerikai és angol olvasók már évek óta ismerik, magyarul még csak idén áprilisban jelent meg első kötete, a Másvilág-sorozat első regénye, amelyet a Dáin kiadó anyagi megfontolásból két részre bontva adott közre.
A történet egy különös világba vezeti az olvasót. Renie Sulaweyo a Dél-Afrikai Egyetem előadója, szakterülete a világháló, a virtualitás, ahol már megvalósultak mindazok az elképzelések, amelyek ma még csak papíron léteznek. Testvére a hálózaton való bolyongás közben kómába esik, Renie a virtuális világba indul egyik tanítványával, a busman származású !Xabbuval, hogy megkeresse a gyógyírt. A kutatás izgalmas utazássá válik, ahol a kis csapat végül már nem a kóma kiváltó okait keresi, hanem egy titokzatos, látomásokban felbukkanó Aranyvárost.

A virtualitásban több szál fonódik össze, Williams mesterien szövi a történetet, miközben apránként felépít egy meseszerű világot. Az aranyváros árnyéka remek indító kötete a sorozatnak, a szerző úgy irányítja a cselekményt és szereplőit, hogy az olvasó világosan megismerhesse az egymás ellen munkáló csoportok céljait. A fordulatok és az egyes szálak meglepő összetalálkozása hajt minket, olvasókat előre oldalról oldalra.

Williams ráadásul szemérmetlenül játszik a képzeletünkkel és a különféle kultúrák mítoszaival, legendáival. Az elegy, amely a Másvilág hátterét adja, mégsem fércmunka, megkomponált egész. Görbe tükrön keresztül felismerhetjük Edgar Rice Burroghs huszadik század eleji Mars-elképzeléseit, és rendre felbukkan Egyiptom komor misztikuma is. A regény szereplői élnek, külön érdemes kiemelni !Xabbut, aki busmanként ösztönösen él a technológia korában, és megérzései révén jut el a rejtély kulcsáig. Williams nem feledkezik meg a valóságról sem, amit a csapat maga mögött hagyott a felderítőút idejére. A külvilágból érkező híreken keresztül bizarr jövőképet fest elénk.

Nem igazán lehet elmondani, hogy a könyv fantasy, ahogy azt sem, hogy science-fiction. A regény annak a kint ismert új irányzatnak a képviselője, ahol a fikció e két megközelítési módja véglegesen összekeveredik.

Az első, két részben megjelent kötet remek felütése a Másvilág-sorozatnak, reméljük, hogy még idén nyomdába kerül a történet folytatása, A River of Blue Fire (A kék tűz folyója).

tuck

Tad Williams: Másvilág - Az arany árnyék városa
(Otherland - City of Golden Shadow)
Dáin Kiadó, két kötetben
429 és 317 oldal puhakötésben, 1590 és 1390 Ft