Rossz vér

2002.07.03. 17:56
A Penge II. korhatáros és nem véletlenül. Tocsog a vérben, az agyvelőben, a levágott/letépett végtagokban, kitépett belsőségekben. A vér érthető, elfogadható - elvégre vámpír-filmről van szó. A többi viszont...
A rendező, a Mimicet is jegyző Guillermo Del Toro szerint a horrorfilm lényege a látványos trancsírozás, az érzékenyebb gyomrok felkavarása. És csak ez. Nincs szükség misztikumra (amitől horror a horror), sem épkézláb történetre, párbeszédekre (amitől film a film). Ezen persze nincs mit csodálkozni, ha tudjuk, hogy ez a filmes kisiparos pályáját mexikói sorozatok rendezésével kezdte. Arra már inkább kíváncsiak lehetünk, hogy a producerek miért őt bízták meg a kimondottan kellemes Penge I. után a folytatás megrendezésével? Egyikük úgy nyilatkozott, hogy "szándékunkban állt megtartani az első film jellegét, csak bizonyos pontokon akartuk felnagyítani a dolgokat, ezzel is teret engedve a rendezőnek, hogy egy valóban ijesztő filmet készíthessen." Bátran kijelenthetjük, ez nem sikerült. A Penge II. egy kimondottan rossz film. Wesley Snipes, Kris Kristofferson, és Ron Perlman szerepeltetése ellenére is.

Fokhagymapótló mozdulat

A történet szerint feltűnik egy új vámpírfaj, a Kaszások, akiknek nem árt sem az ezüst, sem a fokhagyma. A fővámpír szövetkezik Pengével, hogy legyőzzék a mindkettőjüket fenyegető vetélytársakat. Szerencsére a szupervámpírok sem bírják a fényt, így egy megfelelően átalakított lámpával el lehet őket intézni. Mit tesznek hát hőseink? Úgy van. Természetesen továbbra is karddal, puskával harcolnak. Mondhatnánk, hogy Pengét sem az esze alapján nevezték el - ha nem lenne az egész olyan siralmas. A film másik mélypontja - amennyiben egy másfél óráig tartó mélypontnak van ilyesmi - az a jelenet, amikor Pengét fogságba ejtik. Átkutatják, megkötözik. És láss csodát. Egyszer csak előhúz egy távirányítót. Vajon melyik testrészében rejtegette korábban?

A történet Prágában játszódik, itt is forgatták. Természetesen mindenki angolul beszél, amerikai kocsival közlekedik, az égő szurkos hordók körül amerikai hajléktalanok várnak arra, hogy a vámpírok áldozatává váljanak. A város látképe csak egy villanásnyira jelenik meg. Ja, és kétszer elmegy a háttérben a prágai villamos. Ennyi.

A főszerepet játszó Wesley Snipes így nyilatkozott a rendezőről: "Bámulom del Toro odaadását és a kitartását, ahogy minden idejét a filmezésnek szenteli... Amikor New Yorkban megmutatta, milyennek képzeli el a fegyvereket és a Kaszásokat, arra gondoltam, hogy aki ilyesmit ki tud találni, az igazán megérdemli, hogy meg is rendezhesse ezt a produkciót."

Mi, nézők nem ezt érdemeltük.

VeGa