Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rossz vér

2002.07.03. 17:56
A Penge II. korhatáros és nem véletlenül. Tocsog a vérben, az agyvelőben, a levágott/letépett végtagokban, kitépett belsőségekben. A vér érthető, elfogadható - elvégre vámpír-filmről van szó. A többi viszont...
A rendező, a Mimicet is jegyző Guillermo Del Toro szerint a horrorfilm lényege a látványos trancsírozás, az érzékenyebb gyomrok felkavarása. És csak ez. Nincs szükség misztikumra (amitől horror a horror), sem épkézláb történetre, párbeszédekre (amitől film a film). Ezen persze nincs mit csodálkozni, ha tudjuk, hogy ez a filmes kisiparos pályáját mexikói sorozatok rendezésével kezdte. Arra már inkább kíváncsiak lehetünk, hogy a producerek miért őt bízták meg a kimondottan kellemes Penge I. után a folytatás megrendezésével? Egyikük úgy nyilatkozott, hogy "szándékunkban állt megtartani az első film jellegét, csak bizonyos pontokon akartuk felnagyítani a dolgokat, ezzel is teret engedve a rendezőnek, hogy egy valóban ijesztő filmet készíthessen." Bátran kijelenthetjük, ez nem sikerült. A Penge II. egy kimondottan rossz film. Wesley Snipes, Kris Kristofferson, és Ron Perlman szerepeltetése ellenére is.

Fokhagymapótló mozdulat

A történet szerint feltűnik egy új vámpírfaj, a Kaszások, akiknek nem árt sem az ezüst, sem a fokhagyma. A fővámpír szövetkezik Pengével, hogy legyőzzék a mindkettőjüket fenyegető vetélytársakat. Szerencsére a szupervámpírok sem bírják a fényt, így egy megfelelően átalakított lámpával el lehet őket intézni. Mit tesznek hát hőseink? Úgy van. Természetesen továbbra is karddal, puskával harcolnak. Mondhatnánk, hogy Pengét sem az esze alapján nevezték el - ha nem lenne az egész olyan siralmas. A film másik mélypontja - amennyiben egy másfél óráig tartó mélypontnak van ilyesmi - az a jelenet, amikor Pengét fogságba ejtik. Átkutatják, megkötözik. És láss csodát. Egyszer csak előhúz egy távirányítót. Vajon melyik testrészében rejtegette korábban?

A történet Prágában játszódik, itt is forgatták. Természetesen mindenki angolul beszél, amerikai kocsival közlekedik, az égő szurkos hordók körül amerikai hajléktalanok várnak arra, hogy a vámpírok áldozatává váljanak. A város látképe csak egy villanásnyira jelenik meg. Ja, és kétszer elmegy a háttérben a prágai villamos. Ennyi.

A főszerepet játszó Wesley Snipes így nyilatkozott a rendezőről: "Bámulom del Toro odaadását és a kitartását, ahogy minden idejét a filmezésnek szenteli... Amikor New Yorkban megmutatta, milyennek képzeli el a fegyvereket és a Kaszásokat, arra gondoltam, hogy aki ilyesmit ki tud találni, az igazán megérdemli, hogy meg is rendezhesse ezt a produkciót."

Mi, nézők nem ezt érdemeltük.

VeGa