Galaktikus reneszánsz

2002.05.14. 16:00
Előző oldal

Milyen megfontolások alapján alakítjátok a magazin tematikáját, illetve válogatjátok az írásokat?

Próbálunk érdekes és izgalmas írásokat közölni. Olyanokat, amelyek megfogják az olvasókat és három hónap elteltével is tudni fogják, hogy ezt vagy azt a történetet az Átjáróban olvastam.

Ahogy már említettem, fontos szempont a válogatásnál, hogy olyan novellák kerüljenek be a lapba, amelyek a mai kor problémáira keresik a választ. A kilencvenes években megváltozott az olvasók érdeklődése, a sci-fiben és a fantasyben is új utakat keresnek a szerzők, más stílusú írások születnek, mint mondjuk húsz vagy harminc évvel ezelőtt. Magyarországon azonban a kiadók sok esetben még mindig a "Nagy Öregekből" élnek, üzletileg kockázatos ugyanis új nevektől regényeket, antológiákat megjelentetni.

Mi azonban magazinként megtehetjük, nagyobb a mozgásterünk és ezt maradéktalanul ki is szeretnénk használni. Abban bízunk, hogy egy-egy szerző megismertetésével, novellái közlésével bátorságot csepegtethetünk a kiadókba is.

Kidolgoztunk egy általános tematikát is, próbáljuk a magazin felét sci-fi, a másik felét pedig fantasy írásokkal megtölteni. Szeretnénk ugyanis mindkét tábor tetszését elnyeri. Titkon reméljük azt is, hogy az Átjáró sikerével le lehet törni a két tábor közötti ellentétet, ami egyébként egyedülállóan magyar jelenség. A novellák esetében a legnagyobb problémát az jelenti számunkra, hogy ott ez a határ nem létezik, sokszor tényleg nehéz megállapítani, hogy mi sci-fi és mi fantasy.

Érzékeny pontra szeretnék rákérdezni: külföldi írók jogdíjai. Egy szerényebb példányszámban megjelenő, költségérzékeny kiadvány bizonyosan komoly anyagi terhet vállal fel, mikor a szakmai fórumokon is elismert, díjnyertes novellák közlésére vállalkozik (pl. K.S. Robinson). Okoz ez nehézséget?

Nem olyan érzékeny pont ez, legfeljebb csak annak látszik. Eleinte sok fejfájást okozott, nagyon nehéz volt ugyanis az ügynökségekkel egyezségre jutni. Az ajánlatokon szereplő összegektől a hajunk égnek állt.

Ezért is kerültük ki őket és kerestük meg közvetlenül a szerzőket, akik viszont roppant kedvesek és segítőkészek voltak. A novella ugyanis nem üzlet, nem lehet több száz és ezer dollárt elkérni a jogért, mint mondjuk egy regény esetében. Viszont az írók, még az olyan nagy nevek is, mint Harry Harrison, C. J. Cherryh, Alan Dean Foster vagy Mike Resnick örülnek, ha megjelenik egy-egy rövidebb írásuk a világ átellenes pontján. Sok esetben ráadásul maguk ajánlanak fel novellákat, díjnyertes és különleges írásokat külön a magyar olvasóknak.

Persze mindez nem jelenti azt, hogy nem terhelik a jogdíjak az Átjáró költségvetését. Jelentős tételként jelennek meg a nyomdaszámla, a hazai honoráriumok és a fordítóknak fizetett kiadások mellett.

A lap első száma egy hete került ki az előfizetőkhöz. Milyen visszajelzések érkeztek eddig?

A többség pozítivan értékelte az első számot, ami nagyon jó eredmény. Voltak olyan kritikák is, amelyek lehúzták ezt vagy azt az írást, de ez természetes dolog, mindenkinek más az ízlése, más típusú írásokat szeret.

Meglepő volt azonban, hogy volt egy-két olvasó, akik szinte mindennel elégedetlen voltak. Kicsit az volt az érzésem, mást vártak és mást kaptak kézhez, de ezen sajnos nem tudunk segíteni. Viszont szívesen fogadunk minden építő jellegű javaslatot, hiszen közös célnak érezzük, hogy Átjáró egyre jobb és jobb legyen.

Hogy mondjak néhány konkrét dolgot, sokan felrótták, hogy túl kemény lett a borító, ami igaz is, ezen változtatni fogunk. Valamint a grafikák mennyisége és minősége sem nyerte el mindenki tetszését. Egyrészt a 64 oldalas terjedelem túl szűkös, másrészt itt is igaz, hogy egy-egy művészeti alkotás megítélése szubjektív dolog. Ha a visszajelzések alapján azt látjuk, másmilyen típusú grafikákat várnak az olvasóink, akkor változtatunk.

Ha röviden kellene válaszolnom a kérdésre, azt mondanám, hogy a sok-sok dicséret, valamint az interneten kialakult viták is mind azt mutatják, nagy az érdeklődés a magazin iránt.

Őszintén remélem, hogy a magazinnak sikerül gyökeret eresztenie a hazai piacon. Ha rendben alakulnak a dolgok, szándékotokban áll a mindenkori anyagi lehetőségekhez mérten fejleszteni a lapot?

Már a második számot 80 oldalon tervezzük. Ha az eladások továbbra is ilyen jól alakulnak, akkor ezzel nem is lesz probléma. Természetesen idén szeretnénk elérni a 96 oldalt és azt, hogy a nyomdából kikerülő 3000 példányt mind eladjuk. Úgy érzem, ekkor már elmondhatom, hogy az Átjáró egy tisztességes magazinná nőtte ki magát.

Az Átjáró magazinról bővebb információkat (előfizetés, beszerezhetőség, részletes tartalom, stb) a http://www.scifi.hu/atjaro/ oldalon találhat az érdeklődő.