Jenő
-3 °C
6 °C

Mikor eltűnnek a csillagok

2007.05.25. 22:38
A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat legújabb tagja, Robert Charles Wilson 2006-ban Hugo-díjjal jutalmazott Pörgés című regénye egyszerre thriller, apokalipszis-vízió és magával ragadó szerelmi történet.

A Pörgés története szerint egy októberi éjszakán a tízéves Tyler Dupree döbbenten nézte végig, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra üres lett. Tyler azóta felnőtt, és ahogy valamennyi embernek a Földön, neki is meghatározó élményévé vált a Nagy Elsötétedés néven elhíresült jelenség.

A Nap csupán egy halvány korong az égen, a Hold eltűnt, a mesterséges űrobjektumok pedig kivétel nélkül lezuhantak, és maradványaik olyan vénséges-vénnek tűnnek, mintha a nyilvántartottnál sokkal régebben keringtek volna bolygónk körül. Kutatók próbálják megfejteni a rejtélyt, és amire bukkannak, az tragikus jövőt vázol föl az emberi faj előtt: a Földet egy idegen lények építette fal szigeteli el a világegyetem többi részétől, és odakint sokkal gyorsabban telik az idő: egy nap alatt mintegy százmillió év. Ebben az iramban csillagunk életéből nem lehet több hátra negyven esztendőnél.

Nem éppen sablonos történet - abszolút nem sablonos szereplőkkel. A regény folyamán a három főszereplő, Tyler és ikerpár barátai, Diane és Jason életét követhetjük nyomon. A Nagy Elsötétedés áldozatai lettek mindhárman, s annak szentelték életüket, hogy valamilyen módon megmentsék bolygónkat. Sokszor el kell egymástól szakadniuk, de valami mindig összehozza őket újra, s ahogy bolygónk élete során egyre furcsább dolgok történnek, a háttérben egy mély emberi dráma bontakozik ki előttünk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?