István, Vajk
19 °C
33 °C

Mikor eltűnnek a csillagok

2007.05.25. 22:38
A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozat legújabb tagja, Robert Charles Wilson 2006-ban Hugo-díjjal jutalmazott Pörgés című regénye egyszerre thriller, apokalipszis-vízió és magával ragadó szerelmi történet.

A Pörgés története szerint egy októberi éjszakán a tízéves Tyler Dupree döbbenten nézte végig, ahogy a csillagok sorra kihunynak az égen. Az űr egy csapásra üres lett. Tyler azóta felnőtt, és ahogy valamennyi embernek a Földön, neki is meghatározó élményévé vált a Nagy Elsötétedés néven elhíresült jelenség.

A Nap csupán egy halvány korong az égen, a Hold eltűnt, a mesterséges űrobjektumok pedig kivétel nélkül lezuhantak, és maradványaik olyan vénséges-vénnek tűnnek, mintha a nyilvántartottnál sokkal régebben keringtek volna bolygónk körül. Kutatók próbálják megfejteni a rejtélyt, és amire bukkannak, az tragikus jövőt vázol föl az emberi faj előtt: a Földet egy idegen lények építette fal szigeteli el a világegyetem többi részétől, és odakint sokkal gyorsabban telik az idő: egy nap alatt mintegy százmillió év. Ebben az iramban csillagunk életéből nem lehet több hátra negyven esztendőnél.

Nem éppen sablonos történet - abszolút nem sablonos szereplőkkel. A regény folyamán a három főszereplő, Tyler és ikerpár barátai, Diane és Jason életét követhetjük nyomon. A Nagy Elsötétedés áldozatai lettek mindhárman, s annak szentelték életüket, hogy valamilyen módon megmentsék bolygónkat. Sokszor el kell egymástól szakadniuk, de valami mindig összehozza őket újra, s ahogy bolygónk élete során egyre furcsább dolgok történnek, a háttérben egy mély emberi dráma bontakozik ki előttünk.