Egy fejvadász Sarlakk bendőjéből

2002.06.14. 15:52
A Fejvadász háborúk névre hallgató sorozat (mert az lesz ám) első kötetéből kiderül, van olyan ember, aki képes túlélni Sarlakk emésztőnedveit. Akinek van olyan szerencséje, hogy arra jár egy bolond, de nevezhetjük lecsúszott fejvadásznak is, aki a későbbi hasznon reményében elszállítja a brutálisan roncsolódott testet. Bár óvatosnak kell lennie, hiszen Boba Fett még úgy is veszélyes, hogy csak halványan pislákol benne az élet.
De ki az a rejtélyes lány, aki megjelenik Dengar rejtekhelyén, és akár az élete árán is ragaszkodik ahhoz, hogy Boba Fett közelében maradjon?

A Karkuni Nagy Veremnél történő mentőakcióval nagyjából egy időben a galaxis lakóinak egy része csendben ünnepel. Van is okuk rá, hiszen a félelmetes fejvadász halálával a potenciális áldozatok kicsit nagyobb esélyt kapnak a túlélésre, a riválisok pedig joggal érzik úgy, nagyobb szeletet kanyaríthatnak a tortából.

De vajon miért foglalkoztatja annyira Kuati Kuatot, a Kuat Hadiipari Művek, a Birodalom legjelentősebb haditechnikai és gépészeti beszállítójának örökletes vezérigazgatóját mindaz, ami a Tatuinon történt?

Miközben Boba Fett két kórházdroid aktív közreműködésével regenerálódik, megismerhetjük múltjának bizonyos darabkáit. Például azt, hogyan zúzta szét megbízatásból a Fejvadászok Ligáját úgy, hogy közben fogalma sem volt róla, ki is bízta meg ezzel a neki nagyon is tetsző feladattal.

Az, hogy ezzel a tettével újabb halálos ellenségeket szerzett magának, nem különösebben hatotta meg. Mint ahogy más sem. Hiszen egy-két műtétei beavatkozásnak köszönhetően hiányoznak belőle bizonyos emberi érzések. Persze azért az lehet, hogy szemöldökráncolásra késztetné, ha tudná, hogy Xizor herceg ötletének végrehajtásával a császárnak tesz szívességet.

Amikor Dengar mohóságában elárulja valakinek a titkot, hogy Boba Fett él, elszabadul a pokol. Ami úgy tűnik, a végén elnyel mindenkit, aki akkor és ott a Slave I (ugye tudjátok, melyik hajó neve ez?) fedélzetén tartózkodott. Vagy mégsem? A következő részből reméljük, kiderül.

Annyi baj van csupán a regénnyel, hogy kicsit nehéz követni az eseményeket úgy, hogy a szerző ugrál az időben. Hol a Jedi visszatér idejében vagyunk, hol pedig röviddel a Csillagok háborúja eseményei után. De lehet, hogy ez csak a hozzám hasonló "Star Wars-amatőröknek" okoz problémát.

Phoenix

K. W. Jeter: A mandalori Páncél
Aquila Könyvkiadó, 2002, 1249 Ft