Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szűznemzéssel szaporodnak a jövő női

2007.10.30. 12:36
A Galaktika Kiadónál megjelent Joan Slonczewski Ajtó az óceánba című regénye, amely megjelenésekor elnyerte a rangos John W. Campbell emlékdíjat, mint az év legjobb amerikai sci-fi regénye.

A regény a messzi jövőben, egy távoli holdon játszódik, amelynek békeszerető lakói egytől egyig nők. Sajátos társadalmuk rendkívüli eredményeket ért el a biológiai tudományok terén, többek közt képessé tette őket a férfiak nélküli, szűznemzéses szaporodásra. Zárt világukba azonban hirtelen idegenek törnek be, amikor egy szomszédos civilizáció úgy dönt, erővel kiaknázza a Shora óceánjainak kincseit.

Az 1956-ban született Joan Slonczewski, amerikai írónő főállásban az ohiói Kenyon Főiskola biológia professzora. Molekuláris biofizikából és biokémiából doktorált több mint 20 évvel ezelőtt, de már korábban, 1980-ban publikálta első sci-fi regényét, a Still Forms on Foxfieldet. Ebben egy távoli kvéker-kolóniát próbál újra uralma alá hajtani az elpusztultnak hitt Föld kormányzata.

A könyv kedvező fogadtatása további írásra biztatta a professzornőt. Hat évvel később látott napvilágot Ajtó az óceánba című kötete, amely később az úgynevezett Elízium-ciklus első részévé vált. A Galaktikánál most magyarul is megjelent regény a Shorán, az Ivadékok óceán borította világán játszódik, és szerzőjének igazi népszerűséget hozott a hard-SF kedvelőinek körében.

Következő könyvének, az 1989-es The Wall Around Edennek színtere egy atomháborúktól sújtott Föld, ahol a túlélőket idegen megfigyelők próbálják átsegíteni a nehézségeken, kéretlenül is. Az írónő ezután visszatért az Elízium-ciklushoz, az 1993-as Daughter of Elysiummal. Ez ezer évvel az első regény eseményei után újra megismerteti az olvasót a Shora megváltozott világával, egy kívülálló, a halhatatlan elíziumiak úszó szigetén dolgozó ügynök szemén keresztül.

Az önállóan is élvezhető regényekből álló sorozat harmadik darabja, a Génszimfónia először az Analog magazinban jelent meg, folytatásokban. Az Elízium-ciklus legutóbbi kötete, a 2000-es Brain Plague a Valedon bolygó életét mutatja be, és néhány olyan hordozót, akik vállalták, hogy szervezetükbe prokarioni szimbiontákat telepítenek be.

Joan Slonczewski mindeközben tovább végzi tudományos kutatómunkáját, és képzi a jövő mikrobiológusait. Szakmai publikációi mellett nagy ritkán még novellák írására is marad ideje, ezek immár mind hozzáférhetők magyarul, az új Galaktikában. A hírek szerint az írónő pillanatnyilag egy új regényen dolgozik, melynek a tervezett címe The Carrier.