Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Szűznemzéssel szaporodnak a jövő női

2007.10.30. 12:36
A Galaktika Kiadónál megjelent Joan Slonczewski Ajtó az óceánba című regénye, amely megjelenésekor elnyerte a rangos John W. Campbell emlékdíjat, mint az év legjobb amerikai sci-fi regénye.

A regény a messzi jövőben, egy távoli holdon játszódik, amelynek békeszerető lakói egytől egyig nők. Sajátos társadalmuk rendkívüli eredményeket ért el a biológiai tudományok terén, többek közt képessé tette őket a férfiak nélküli, szűznemzéses szaporodásra. Zárt világukba azonban hirtelen idegenek törnek be, amikor egy szomszédos civilizáció úgy dönt, erővel kiaknázza a Shora óceánjainak kincseit.

Az 1956-ban született Joan Slonczewski, amerikai írónő főállásban az ohiói Kenyon Főiskola biológia professzora. Molekuláris biofizikából és biokémiából doktorált több mint 20 évvel ezelőtt, de már korábban, 1980-ban publikálta első sci-fi regényét, a Still Forms on Foxfieldet. Ebben egy távoli kvéker-kolóniát próbál újra uralma alá hajtani az elpusztultnak hitt Föld kormányzata.

A könyv kedvező fogadtatása további írásra biztatta a professzornőt. Hat évvel később látott napvilágot Ajtó az óceánba című kötete, amely később az úgynevezett Elízium-ciklus első részévé vált. A Galaktikánál most magyarul is megjelent regény a Shorán, az Ivadékok óceán borította világán játszódik, és szerzőjének igazi népszerűséget hozott a hard-SF kedvelőinek körében.

Következő könyvének, az 1989-es The Wall Around Edennek színtere egy atomháborúktól sújtott Föld, ahol a túlélőket idegen megfigyelők próbálják átsegíteni a nehézségeken, kéretlenül is. Az írónő ezután visszatért az Elízium-ciklushoz, az 1993-as Daughter of Elysiummal. Ez ezer évvel az első regény eseményei után újra megismerteti az olvasót a Shora megváltozott világával, egy kívülálló, a halhatatlan elíziumiak úszó szigetén dolgozó ügynök szemén keresztül.

Az önállóan is élvezhető regényekből álló sorozat harmadik darabja, a Génszimfónia először az Analog magazinban jelent meg, folytatásokban. Az Elízium-ciklus legutóbbi kötete, a 2000-es Brain Plague a Valedon bolygó életét mutatja be, és néhány olyan hordozót, akik vállalták, hogy szervezetükbe prokarioni szimbiontákat telepítenek be.

Joan Slonczewski mindeközben tovább végzi tudományos kutatómunkáját, és képzi a jövő mikrobiológusait. Szakmai publikációi mellett nagy ritkán még novellák írására is marad ideje, ezek immár mind hozzáférhetők magyarul, az új Galaktikában. A hírek szerint az írónő pillanatnyilag egy új regényen dolgozik, melynek a tervezett címe The Carrier.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!