Auguszta
-7 °C
0 °C

Hóvihar a képernyőn és kék halál az agyakban

2007.02.27. 17:49
A Galaktika Fantasztikus Könyvek sorozatának legújabb darabja, Neal Stephenson Snow Crash című regénye a közeljövőbe kalauzol el minket, abba világba, amelyben a törvények felbomlanak, a vállalatok pedig saját államot alakíthatnak. Stephenson a kiberpunk műfaj követelményeinek eleget téve hőseinket biztos kézzel vezeti a franchise államok közötti kalandokban.

Neal Stephenson 1992-ben megjelent regénye, a Snow Crash felfrissítette a kiberpunk műfaját, és rövid idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert mindenütt a világon.


Az eredetileg képregénynek készült regény ötvözi a legrégebbi ismert mitológiát: a sumérokét Noam Chomsky generatív grammatikájával, memetikával és még sok egyéb technikai kérdéssel. Elsődleges témája egy vírus, a Snow Crash, amely egyébként egy drog is.

A regény főszereplői, Hiro Protagonist, expizzafutár, hacker és szamuráj, valamint Y. T., csúcstechnikával felszerelt, überlaza Kurír, véletlenül sodródnak egymás mellé, később viszont egymás oldalán kell felvenniük a harcot a vírus ellen, ami egyrészt a hackereket fertőzi meg, másrészt a gépeikre is hatással van.

A Snow Crash vírus a Metaverzumban szabadul el, ami az internet háromdimenziós változata, s így minden felhasználóra veszélyes, aki avatárként használja a Metaverzumot (mindkét szót a szerző használta először). Hiro és Y. T. feladata kettős: meg kell állítaniuk a vírust, s kideríteni, ki áll a vírus elterjedése mögött. Ebben segítségükre lesznek a véletlen által egymás szövetségeseivé tett olasz Maffia, az egyik leghatékonyabb multicég és Mr. Lee Hongkong Diaszpórája.

A Snow Crash elgondolkodtató jövőképe, cselekményének fordulatai, a szereplők remek kidolgozása miatt egyszerűen letehetetlen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!