Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Idén mozikban a Solaris

2002.07.15. 10:52
Harminc évvel Tarkovszkij három és fél órás filmje után, Steven Soderbergh rendező és James Cameron producer készítik el újra Stanislaw Lem 'Solaris' című sci-fi klasszikusánek filmváltozatát.
Még karácsony előtt az amerikai mozikba kerül Stanislaw Lem 'Solaris' című örökérvényű regényének második filmváltozata, amelyet Steven Soderbergh és James Cameron közösen készít. A film főszerepét George Clooneyra osztották, az első képek és egy rövidke előzetes már letölthetőek.

"Vannak olyan helyek a világban, amelyek megismerésére az ember még nem elég felkészült" - ez a film mottója, amely a most közreadott előzetesben is feltűnik. Stanislaw Lem regényében egy maroknyi felfedező a világűrben szokatlan világra bukkan. A bolygót, amelyet Solarisnak keresztelnek, élő, a földi ember számára teljesen ismeretlen tenger borítja. Az organizmus megpróbálja felvenni a kapcsolatot a maroknyi csapattal úgy, hogy legbelső, legféltettebb emlékeiket idézi fel és váltja valóra.

A különös történetet már megfilmesítették, 1972-ben az Andrej Tarkovszkij, a "lassú filmek mestere" vitte vászonra. Az orosz rendező - csakúgy mint most Steven Soderbergh - a könyvet alapként használta, sok mindent másképp értelmezett, mint Lem. Az egyéni hangvétel, a gondolati mélység és a művészien fényképezett jeleneteket díjazta a Cannes-i zsűri, azonban a lengyel író elzárkózott a film elől.

Úgy látszik azonban, hogy változnak az idők, a nyolcvanéves Lem ugyanis beleegyezett, hogy Hollywood a saját szájíze szerint újraforgassa a Solarist. A hírek szerint a forgatókönyv több ponton is eltér az eredeti vonaltól, Soderbergh izgalmas mozit szeretne készíteni, ezért apróbb epizódokkal dúsította fel a történetet, továbbá az indulás eseményeit is flashback formájában tálalja, szemben Tarkovszkijjal, aki a könyvhöz hű, lineáris történetmenetet választott (a végén persze látszólag minden összezavarodik és Tarkovszkij a katarzishoz esőt csinál).

(A 13th Street nevű, időközben megszűnt magazin munkatársainak lehetősége volt olvasni a Soderbergh-forgatókönyvet. A kritikus "mély", "elgondolkoztató" és "izgalmas" jelzőkkel illette az új változatot.)

Ha filmről magáról még sokat nem is lehet tudni, a látványvilág tökéletes lesz. Az idegen világ, az űrhajók, a belső terek megtervezésével Easton Michael Smith-t bízták meg, akinek munkáit már láthattuk több szuperprodukcióban. A 'Kapcsolat' és az 'A.I. - Mesterséges értelem' a két mozi, amit érdemes kiemelni (hozzá kell tenni, hogy a Mesterséges értelmet ha másért nem is, de ezért érdemes megnézni). A forgatás májusban le is zajlott, az organikus tengert számítógéppel terítik szét a washingtoni North Olympic-félsziget belső öblében felvett jeleneteken. Az állomás és minden távolnézeti kép a Cinesite cég komputereiben született, illetve születik meg (az utómunkálatok őszig is eltartanak).

Az új Solaris idén december 13-án kerül az amerikai mozikba, a legtöbb európai országba várhatóan csak januárban-februárban tartják meg a premiert. Érdemes lesz megnézni, különös azoknak, akik látták Tarkovszkij három és fél órás eredetijét. Nem szabad kihagyni azonban a könyvet, amely szinte biztos, hogy legalább háromszor annyi mindent elmond majd az ismeretlenről, mint a film. Igaz, kicsit porosabban, hiszen közel negyven éve íródott.