Idén mozikban a Solaris

2002.07.15. 10:52
Harminc évvel Tarkovszkij három és fél órás filmje után, Steven Soderbergh rendező és James Cameron producer készítik el újra Stanislaw Lem 'Solaris' című sci-fi klasszikusánek filmváltozatát.
Még karácsony előtt az amerikai mozikba kerül Stanislaw Lem 'Solaris' című örökérvényű regényének második filmváltozata, amelyet Steven Soderbergh és James Cameron közösen készít. A film főszerepét George Clooneyra osztották, az első képek és egy rövidke előzetes már letölthetőek.

"Vannak olyan helyek a világban, amelyek megismerésére az ember még nem elég felkészült" - ez a film mottója, amely a most közreadott előzetesben is feltűnik. Stanislaw Lem regényében egy maroknyi felfedező a világűrben szokatlan világra bukkan. A bolygót, amelyet Solarisnak keresztelnek, élő, a földi ember számára teljesen ismeretlen tenger borítja. Az organizmus megpróbálja felvenni a kapcsolatot a maroknyi csapattal úgy, hogy legbelső, legféltettebb emlékeiket idézi fel és váltja valóra.

A különös történetet már megfilmesítették, 1972-ben az Andrej Tarkovszkij, a "lassú filmek mestere" vitte vászonra. Az orosz rendező - csakúgy mint most Steven Soderbergh - a könyvet alapként használta, sok mindent másképp értelmezett, mint Lem. Az egyéni hangvétel, a gondolati mélység és a művészien fényképezett jeleneteket díjazta a Cannes-i zsűri, azonban a lengyel író elzárkózott a film elől.

Úgy látszik azonban, hogy változnak az idők, a nyolcvanéves Lem ugyanis beleegyezett, hogy Hollywood a saját szájíze szerint újraforgassa a Solarist. A hírek szerint a forgatókönyv több ponton is eltér az eredeti vonaltól, Soderbergh izgalmas mozit szeretne készíteni, ezért apróbb epizódokkal dúsította fel a történetet, továbbá az indulás eseményeit is flashback formájában tálalja, szemben Tarkovszkijjal, aki a könyvhöz hű, lineáris történetmenetet választott (a végén persze látszólag minden összezavarodik és Tarkovszkij a katarzishoz esőt csinál).

(A 13th Street nevű, időközben megszűnt magazin munkatársainak lehetősége volt olvasni a Soderbergh-forgatókönyvet. A kritikus "mély", "elgondolkoztató" és "izgalmas" jelzőkkel illette az új változatot.)

Ha filmről magáról még sokat nem is lehet tudni, a látványvilág tökéletes lesz. Az idegen világ, az űrhajók, a belső terek megtervezésével Easton Michael Smith-t bízták meg, akinek munkáit már láthattuk több szuperprodukcióban. A 'Kapcsolat' és az 'A.I. - Mesterséges értelem' a két mozi, amit érdemes kiemelni (hozzá kell tenni, hogy a Mesterséges értelmet ha másért nem is, de ezért érdemes megnézni). A forgatás májusban le is zajlott, az organikus tengert számítógéppel terítik szét a washingtoni North Olympic-félsziget belső öblében felvett jeleneteken. Az állomás és minden távolnézeti kép a Cinesite cég komputereiben született, illetve születik meg (az utómunkálatok őszig is eltartanak).

Az új Solaris idén december 13-án kerül az amerikai mozikba, a legtöbb európai országba várhatóan csak januárban-februárban tartják meg a premiert. Érdemes lesz megnézni, különös azoknak, akik látták Tarkovszkij három és fél órás eredetijét. Nem szabad kihagyni azonban a könyvet, amely szinte biztos, hogy legalább háromszor annyi mindent elmond majd az ismeretlenről, mint a film. Igaz, kicsit porosabban, hiszen közel negyven éve íródott.