Spy Hunter: szuperautó-film antik videojátékból

2002.07.22. 13:03
Filmet készít az Universal Pictures a Spy Hunter című, 1983-ban bemutatott számítógépes játékból. A mozi címszereplője Dwayne "Szikla" Johnson pankrátor lesz, a tulajdonképppeni főszerepet azonban minden bizonnyal a Knight Rider Kittjét is lepipáló szuperkocsi játssza majd.
Spy Hunter
Dwayne Johnson, a "Szikla" becenevű pankrátor alakítja Alec Sects titkosügynököt, volt F-15-ös pilótát - írja a HollywoodReporter.com. Az International Espionage Services (kb. Nemzetközi Kémkedő Szolgálat) nevű szervezetnek dolgozó ügynök vezeti azt az Interceptor névre hallgató szuperkocsit, amely - a Commodore 64-re, illetve ZX Spectrumra írt eredeti játék nyomán - irányított rakétákkal, géppuskával, olajfoltképző berendezéssel, továbbá ködfejlesztővel is fel van szerelve, sőt ezenfelül repülőgéppé és motorcsónakká is átalakulhat.

Alec Sects ősellensége a filmben Daemon Curry, a Nostra International maffia elnöke; aki persze nem kevesebbet akar, mint a világuralmat. Hogy Curry szerepét ki kapja, az egyelőre nem ismert.

Spy Hunter
A Spy Hunter népszerű zsúrjáték volt a nyolcvanas évek deréktáján, illetve már inkább a csípején, amikor a zéiksz meg a komodor lekerült a COCOM-listáról. A mai számítógépes játékokat ismerők számára olyasfajta szórakozásnak tűnhet, mint mondjuk a kanásztánc vagy a csattogószárnyú falepke tologatása, akkoriban viszont - a Raid Over Moscow mellett - maga a háztáji James Bond-átlényegülés volt, Amerika a Videoton-tévében. Egy darab fehér autóka rótta a végtelen roadot, válogatás nélkül szitává lyuggatva a túl lassan haladókat, a túl gyorsan hajtókat pedig olajfolttal tréfálta meg. Quickshot II dzsolysztikkal/kel volt érdemes kezelni, mert a diszkrét kis autofire kapcsoló előzékenyen kezelte a játékos helyett a megannyi gonoszt. A fehér autó sohasem állt meg, legfeljebb lassítani tudott, amivel kitűnő hasonlatanyag lehettt volna az akkortájt az utolsókat bólintó Kádár Jánosnak, ha lett volna neki ZX Spectrumja. Ebből is látszik, hogy nem kimondottan észjáték volt, de épp ezért kellemes kikapcsolódást nyújtott egy-egy húzós környezetismeret-felmérő után. Előreláthatóan a film is hasoló célokat szolgál majd.

-w-