Kalapács alá kerülnek a Star Trek kellékei

2006.05.23. 11:01
A Star Trek rajongói most megvásárolhatják a sorozat kellékeit, makettjeit és díszleteit. Kirk kapitány széke és fézer-fegyverek a Christie's árverésén.
A sorozat negyvenedik évfordulója alkalmából több mint ezer tárgyat árvereznek el 2006 október 5-7-én New York-ban. A kikiáltási tárgyakat a CBS televíziós csatorna és a Paramount filmstúdió bocsátotta a Christie's aukciós ház rendelkezésére, mind a hat Star Trek tévésorozatból és a tíz mozifilmből.

Cathy Elkies, az aukciós ház különleges gyűjteményeinek igazgatója szabadon válogathatott a Star Trek összes díszletéből és jelmezéből.

Tényleg lehetővé tették, hogy bemenjünk a stúdió raktáraiba, és összeállítsunk egy olyan kollekciót, ami a sorozat egész történetét elmeséli - mondta. - Amikor beléptem, az jutott eszembe: "Te jó Ég, ez kell nekem".

A megszerezhető emléktárgyak közé tartozik egy pár fézer-fegyver és az Enterprise-csillaghajó apró részletekig kidolgozott makettje, amelyet a Star Trek 6: Az ismeretlen tartomány című filmben használtak a vizuális effektusokhoz. A rajongók emellett licitálhatnak Spock, Uhura és Picard kapitány jelmezeire is.

A legértékesebb kikiáltási tárgy Kirk kapitány székének másolata, amelyet a Deep Space Nine sorozat számára készítettek 1996-ban. A szék az Idő-zavar epizódban szerepelt, becsült értéke 15 ezer dollár (több mint 3 millió forint).

Kirk kapitány veseköve

A korábban kalapács alá került Star Trek emlékek közt van például Mr. Spock füle, amely 2000-ben 3290 dollárt, azaz 677 ezer forintot hozott a Christie's-nek Los Angeles-ben.

Tavaly pedig William Shatner színész, alias Kirk kapitány, 25 ezer dollárért, azaz több mint 5 millió forintért adta el a vesekövét egy on-line kaszinónak, hogy pénzt gyűjtsön egy otthonteremtő jótékonysági akcióhoz.

Az érdeklődök az aukció előtt is megtekinthetik a kollekciót, mivel a kikiáltási tárgyak nyáron bejárják a világot. Az európai rajongók Londonban vehetik szemügyre gyűjteményt 2006. augusztus 3-8 között.